Novemberstorm: Canto Ostinato

Muziekfestival Novemberstorm draait dit jaar om Canto Ostinato van Simeon ten Holt. De voorstellingen vinden plaats in De Flint op donderdag 13 november en in De Lieve Vrouw van vrijdag 14 tot en met zondag 16 november.Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met Verrassend Klassiek. Verwacht bijzondere uitvoeringen met onder meer slagwerk en visuals en uitvoeringen op harp, marimba en computer.

Donderdag 13 november 20.30 uur – Canto Ostinato Audio Visual – De Flint

Gwyneth Wentink (harp), Wouter Snoei (elektronica) en Arnout Hulskamp (visuals) reageren met hun instrument en speciaal hiervoor ontwikkelde software op elkaar en bepalen wie, volgens de codes van Canto Ostinato, de lead neemt. Op deze manier versterken zij elkaar en zorgen zij voor een geheel nieuwe en moderne beleving van Canto Ostinato. Het drietal heeft onder andere opgetreden op uitnodiging van koning Willem Alexander. Dit concert is tijdens het Koningsconcert uitgezonden.

De audiovisuele uitvoering van Canto Ostinato met harp, dj en vj - Foto Szilvi Toth

De audiovisuele uitvoering van Canto Ostinato met harp, dj en vj – Foto Szilvi Toth

Canto Ostinato van componist Simeon ten Holt is misschien wel het meest tot de verbeelding sprekende Nederlandse muziekstuk aller tijden. Omdat Ten Holt de instrumentatie niet heeft vastgelegd en de musici veel vrijheden en keuzes laat, is elke uitvoering weer een verrassing.

Vrijdag 14 nov 20.30 uur – Canto Ostinato voor piano en 2 marimba’s – De Lieve Vrouw

Dertien jaar lang werkte Ivo Janssen aan het ambitieuze project het complete klavieroeuvre van Bach op cd vast te leggen. De geboren Venlonaar weet echter ook raad met hedendaagse muziek: voor de Canto Ostinato zoekt hij de samenwerking met de slagwerkers Maikel Claessens en Ramon Lormans. Claessens is als een ‘jonge hond’, gretig en speels. Lormans, winnaar van het Prinses Christina Concours, geniet een reputatie als gedreven marimbist met een aanstekelijke presentatie.

Lees meer over deze voorstelling op de website van Verrassend Klassiek

Zaterdag 15 november 20.30 uur – Canto Ostinato voor twee vleugels – De Lieve Vrouw

De pianisten Polo de Haas en Kees Wieringa zijn op herhaling. In het voorjaar van 2013 maakten zij zoveel indruk met hun uitvoering van de Canto Ostinato dat zij graag terug komen voor hen die het gemist hebben. Overigens is een exacte kopie juist niet de bedoeling. Dus eigenlijk beginnen de twee toetsenvirtuozen gewoon van voren af aan, niet wetend welke kant het op zal gaan en dat maakt het spannend voor zowel hun gehoor als de musici zelf.

Deze voorstelling is uitverkocht.

Zondag 16 november 16.00 uur – ‘Over Canto’ documentaire – De Lieve Vouw

Regisseur Ramon Gieling toont de dramatische invloed van het muziekstuk op de levens van negen personages. Heel af en toe is muziek, net als de ware liefde, in staat een radicale verandering in iemand teweeg te brengen. OVER CANTO is een intrigerende documentaire over het leven van een aantal mensen dat er anders had uitgezien als het muziekstuk Canto Ostinato van de componist Simeon ten Holt niet was gecomponeerd.

Regisseur Ramon Gieling toont de dramatische invloed van het muziekstuk op de levens van negen personages, waaronder Halina Reijn, Kees Wieringa en Hans Ruijssenaars.

 

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.