Nest Live op 22 oktober terug met Australische topgitarist Michael Fix

Na een eerdere reeks gitaarconcerten van internationale allure, enkele jaren geleden, komt Nest Live op zondagmiddag 22 oktober weer even tot leven met een optreden van de virtuoze Australische topgitarist Michael Fix. Initiatiefnemer Walter Goyen spreekt vooralsnog van een eenmalig concert, maar wie weet … Een interview.

Foto v.l.n.r.: Walter en Kaori Goyen-Chiba (Nest Live), Michael Fix (Australia), Ineke en Piers de Jong (Nest Live / Eekhoornnest)

Wat was Nest Live ook al weer?
Nest Live was, of is, een unieke reeks akoestische gitaarconcerten in ‘t Eekhoornnest, een bungalowpark van onze vrienden Piers en Ineke de Jong in Soest, vlak bij de dierentuin van Amersfoort. De concerten vinden plaats in de Cantina van het Eekhoornnest. De warme, intieme sfeer van de houten Cantina maken het een soort huiskamerconcerten.

In 2013 en 2014 hebben we een tiental bijzondere concerten georganiseerd. We ontvingen gitaristen uit Australië, Italië, Wales, UK, Duitsland, USA en Canada. We kiezen bewust voor internationale gitaristen die in Nederland (behalve bij enkele fijnproevers) alleen bij de fijnproevers bekend zijn en op zéér hoog niveau spelen.

Ik ben een enorm fan van gitaristen zoals Harry Sacksioni en Tommy Emmanuel. Voor velen zijn dat wel heel bekende namen. Er zijn wereldwijd echter nog heel wat virtuoze gitaristen van wie zelfs echte gitaarliefhebbers niet of nauwelijks gehoord hebben.

Met Nest Live willen we een platform bieden voor die onbekendere internationale topgitaristen, onder het motto: “Misschien ken je de artiest nog niet, maar als Nest Live ze uitnodigt, kun je verzekerd zijn van hoge kwaliteit, dus laat je verrassen.”

Waarom was het initiatief destijds gestopt?
Dat is wel jammer: een belangrijke reden was tijdgebrek. Het organiseren van zulke specifieke concerten voor fijnproevers kost veel tijd. Mailingen, posters, persberichten, social media et cetera. Ondanks de zeer enthousiaste reacties bij de start bleek het moeilijk om telkens voldoende publiek te blijven trekken om die buitenlandse gitaristen te kunnen betalen. Ik heb (naast mijn privéleven met mijn vrouw en vijf hondjes) twee banen, speel zelf gitaar in een coverband en doe veel aan concertfotografie. Kortom: het bekende ‘druk, druk, druk’. Misschien wilden we simpelweg te veel en te vaak in een te korte tijd.

Daar kwam nog bij dat alles gebeurt zonder er een cent aan te verdienen. Sterker, Piers (‘t Eekhoornnest) en ik hebben er eigen geld in gestoken, puur uit passie voor waanzinnig goede gitaarmuziek. Maar je doet een belofte naar de buitenlandse artiesten, die vaak speciaal voor dat ene Nest Live concert naar Nederland kwamen en we wilden er natuurlijk ook niet op verliezen. Het werd steeds spannender om genoeg publiek te trekken en het financieel neutraal te houden. De frequentie lag misschien te hoog voor toch wel een relatief kleine doelgroep van liefhebbers.

Ook mijn ‘Nest Live partner in crime’ Piers de Jong van het Eekhoornnest stak er altijd veel energie in; een geweldige steun en toeverlaat, zonder de hulp van hem en zijn familie zou de serie überhaupt nooit mogelijk zijn geweest.

Het leek steeds moeilijker te worden om aandacht van de lokale media te krijgen. Ook al ligt de locatie van Nest Live (formeel Soest) aan de rand van het veel grotere Amersfoort, toch kregen we vaak geen vermelding in de Amersfoortse lokale kranten, die alleen nieuws uit Amersfoort zelf lijken te willen plaatsen. Erg jammer, want dat soort aandacht heb je wel nodig. Het meeste publiek komt uit de regio, ook al hadden we soms zelfs gasten uit Duitsland en België.

Na een stuk of tien concerten hebben Piers en ik de balans opgemaakt en besloten we in 2015 niets te doen. “Misschien niet definitief, we zien wel hoe het loopt.” Dat werd dus een adempauze van bijna drie jaar.

Binnenkort staat een concert op de agenda. Is dat de herstart van Nest Live?
Feitelijk lijkt het wel een herstart. Wat er hierna gebeurt, weten we eerlijk gezegd nog niet. Ik dacht eigenlijk dat het voorbij was, maar toen Michael Fix dit jaar weer polste of we hem in oktober voor de derde keer wilden ontvangen, konden we geen nee zeggen. Hij blijft voor mij een van mijn allergrootste gitaaridolen en is bovendien een superaardige man. Door hem is Nest Live ontstaan, en door hem komt het weer tot leven, al is het misschien maar eenmalig. Ach, je weet maar nooit.

Hoe ben je in contact gekomen met Michael Fix en hoe is het idee ontstaan hem hier op te laten treden?
Ik speel zelf gitaar in de Amersfoortse band Geehive en ben al jaren een groot fan van het Australische gitaarmerk Maton. Dat is bij kenners vooral bekend door o.a. Tommy Emmanuel en Josh Homme (Queens of the Stone Age). Zelfs George Harrison heeft in zijn Beatles-tijd wel eens Maton gespeeld.

De Australische gitarist Michael Fix, een goede vriend van Tommy Emmanuel, speelt ook Maton en heeft zelfs zijn eigen Maton signature-model. Dat model heb ik rond 2009 tweedehands weten te kopen. Kort daarna ontdekte ik dat Michael Fix vaak in Duitsland optrad. Ik dus naar Duitsland, waar ik hem persoonlijk ontmoette. Hij heeft daar natuurlijk ‘zijn/mijn’ gitaar gesigneerd. Ik ging hem vaker live zien in Duitsland, want hij tourde toen helaas nog niet in Nederland.

Toen mijn vrouw Kaori en ik wat bijzonders te vieren hadden in ‘t Beauforhuis in Austerlitz, hebben we Michael op ons feest uitgenodigd voor een concert. Dat leek voor Michael een soort opstapje in de Nederlandse markt.

Het feitelijke begin van Nest Live was in 2013, toen Michael Fix voor zijn Nederlandse tour een uitvalsbasis zocht in het midden van het land. Of ik een goede slaapplek wist? Natuurlijk wist ik dat: het sfeervolle Eekhoornnest van onze vrienden Piers en Ineke de Jong!

Van het een kwam snel het ander. Spontaan kwamen we op het idee om dan ook maar meteen een concert van Michael te organiseren in de Cantina van het bungalowpark. Dat was onverwacht meer dan uitverkocht, een groot succes. De bezoekers waren erg enthousiast en vroegen om meer, want dit soort virtuoze gitaarconcerten vind je nauwelijks in het midden van het land. Ik ken diverse internationale topgitaristen, en zo ontstond dus Nest Live.

Jij noemt hem een geweldige gitarist … Wat maakt hem zo goed? Wat heeft hij dat jij niet hebt?
Haha, wat een vraag! Ik ben zelf maar een amateurgitarist, dat is totaal geen vergelijk. Michael Fix is echt van wereldniveau. Ik vind het moeilijk om gitaristen te vergelijken, maar op de een of andere manier lijkt Michael Fix een soort Australische neef van mijn Nederlandse gitaaridool Harry Sacksioni. Beiden spelen ‘fingerstyle’, een techniek waarbij je tegelijk melodie, begeleiding/slag én baspartijen uit één gitaar haalt. Razend knap. Harry Sacksioni is al jaren de Nederlandse grootmeester, ik was als tiener al groot fan van hem.

Ik bewonder Michael en Harry om hun subtiele gevoel voor melodie en muzikale sfeer. Het gaat ze niet om indruk te maken met een ‘overdosis aan noten’, waarin andere gitaristen soms verdwalen. Beiden hebben weliswaar een ongelofelijk knappe techniek, maar die voert niet de boventoon en staat altijd ten dienste van de muziek. Ze vertellen poetische verhalen, met humor én emotie. Muziek die je ziel raakt, daar gaat het voor mij om.

Het repertoire van Michael Fix is trouwens heel gevarieerd, want hij speelt naast eigen werk (‘funky feel-good’) ook bekende songs van bijvoorbeeld The Beatles, Toto en Men At Work en bovendien klassiek werk van bijvoorbeeld Ravel (de Bolero) en Bach (Toccata). Maar laat je door dat laatste als popliefhebber absoluut niet afschrikken, want zelfs dat klassieke repertoire blijft verrassend plezierig en toegankelijk. Af en toe zingt Michael zelfs de blues, met een verrassend mooie stem. Een concert van Michael Fix is een rollercoaster van gitaarstijlen die nooit verveelt.

Wat wordt het volgende optreden in Nest Live, als het aan jou ligt?
Een interessant dillema: gaan we hierna weer verder? Zoals gezegd blijft het altijd een hoop geregel, ook deze keer weer, ook al loopt het nu gelukkig goed met de kaartverkoop. Het mooiste moment is misschien wel na afloop: altijd heerlijk om de enthousiaste reacties van de bezoekers te proeven, dus wie weet … Voorlopig zijn er echter nog geen concrete plannen.

Maar als toppers zoals Harry Sacksioni of Tommy Emmanuel een keer in een intieme sfeer zouden willen optreden, dan zeg ik natuurlijk geen nee. Ook Sir Paul McCartney mag altijd een concert komen doen als hij een keer ietsje kleinschaliger dan een vol stadion zou willen spelen, maar dan kondigen we niets aan, haha. Michael Fix blijft sowieso bij Nest Live altijd welkom!

Zijn er nog kaarten voor Michael Fix?
Op het moment van dit interview is al ruim de helft van de tickets verkocht en ik weet nog van diverse mensen dat ze willen komen. Grote kans dus dat we straks aan de kassa nee moeten verkopen. Zorg dus dat je tijdig vooraf reserveert, want vol is vol!

Meer informatie vind je op www.nestlive.nl.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.