Nacht van de Literatuur: Makkelijk kennismaken met schrijvers

De derde editie van de Amersfoortse Nacht van de Literatuur staat in de startblokken. Maar liefst twaalf schrijvers en dichters – waaronder klinkende namen als Herman Koch, Marjan Berk en Thomas Olde Heuvelt – geven op zaterdag 23 september acte de présance. Zij worden allemaal meerdere malen uitgebreid geïnterviewd. Maar daar blijft het niet bij. Er is volop muziek en de avond wordt afgesloten met een denderend slotfeest in KAdECafé. Een van de organisatoren van het literatuurfestijn is de Amersfoortse tekstschrijfster en schrijfdocente Annette Verspoor. Een vraaggesprek.

Drie van de twaalf organisatoren van de Amersfoortse Nacht van de Literatuur: Yvonne Sophie, Jet Hopster en Annette Verspoor. (Foto: Karin Horst)

Veel organisaties doen mee, hoe is deze samenwerking ontstaan?
,,De organisatie en planning wordt gedaan door twaalf literatuurliefhebbers uit Amersfoort. We hebben er erg veel plezier in om een programma samen te stellen. Dat is de basis. Omdat we het festival maken dat we graag zelf zouden willen bezoeken, merken we dat anderen ook enthousiast worden.  We krijgen subsidie van de gemeente, de locaties doen belangeloos mee en er zijn veel bedrijven en organisaties die sponsor zijn.”

Op hoeveel bezoekers mikken jullie?
,,Het aantrekkelijke van ons festival is dat het kleinschalig is en de bezoeker, vooral op de kleinere locaties echt deel uit maakt van de lezingen en interviews, je kan vragen stellen aan de schrijver, boeken laten signeren. Het is een gratis toegankelijk festival (met vrijwillige bijdrage achteraf) dus we weten niet precies hoeveel mensen er gaan komen dit jaar. Vorig jaar waren er rond de 4000 bezoekers.”

Wat is jullie ambitie met het festival?
,,Een festival voor de leesliefhebber, voor jong en ouder publiek, voor aanstormend en gevestigd talent.”

Wat hopen jullie dat het literatuurfestijn in Amersfoort teweeg brengt?
,,Dat de bezoekers zelf een mooi programma kunnen uitstippelen. Het begint met de openingsact bij de OLV-toren: De wethouder van Cultuur, Menno Wigman, de stadsdichter Eva en literair trio In The Pocket. Daarna is er veel keuze en je kan in principe 3 verschillende blokken volgen en daarna naar een feestje in KAdECafé, waar vorig jaar ook een aantal gerenommeerde schrijvers naartoe kwam. We hopen vooral na de 23e te lezen wat deze editie teweegbrengt op onze gastenpagina op de website van de Nacht.”

Klinkende namen doen mee. Hoe hebben jullie iemand als Herman Koch weten te strikken?
,,We strikken niemand. Schrijvers komen omdat ze het leuk vinden om deel uit te maken van de Nacht van de Literatuur en wij vinden het leuk om samen met hen het programma op te bouwen.”

Er is niet alleen plek voor gevestigde namen…
,,Er is ook veel aandacht voor jong talent. Hoe krijgt dat een podium? Bijvoorbeeld op de Inspiratieboot waar dichter Menno Wigman samen met leerlingen van het Corderius College in gesprek gaat. Of Eva Kelder, die haar tweede roman heeft geschreven. Marieke Lucas Rijneveld is er samen met studenten van de HKU Writing for Performance. De stadsdichter Eva Vleeskruyer, Jolanda Oudijk van et Muurgedicht op het Spui. Het is voor de lezers fijn om op zo’n manier kennis te maken met schrijvers die ze nog niet (goed) kennen.”

Ga jij ook schrijvers interviewen?
,,Nee, ik ben gastvrouw in de Aegtenkapel, waar Rodaan Al Galidi optreedt. Hij wordt geïnterviewd door schrijfster en  journaliste Franka Hummels. Ook op andere locaties staan professionele interviewers of gaan in een gedeelte van de avond twee schrijvers in gesprek met elkaar: bijvoorbeeld Lidewijde Paris samen met Thomas Verbogt, en Herman Koch en met de Nederlandse Stephen King, Thomas Olde Heuvelt.”

Naar de komst van welke auteur kijk je het meest uit?
,,Het is jammer dat ik niet bij elke locatie aanwezig kan zijn, ik zou ze allemaal willen zien. Dat hebben alle organisatoren. Wij maken een festival dat we zelf erg leuk zouden vinden om naartoe te gaan. Consequentie is dat we er zelf niet bij kunnen zijn, alleen op onze eigen locatie. Ik kijk daarom uit naar Rodaan Al Galidi in de Aegtenkapel, waar ik gastvrouw ben. Ik kreeg zijn boek ‘Hoe ik Talent voor het leven kreeg’ vorig jaar voor mijn verjaardag en nadat ik het gelezen had wist ik meteen: die gaan we uitnodigen voor de Nacht van de Literatuur 2017. Ik heb hem benaderd en hij vond het direct erg leuk om mee te doen. Samen hebben we gekeken naar muziek bij zijn interview. Het wordt een mooi programma.”

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.