Muziek die speelt met het gevoel bij De Uitdaging

Maandagavond, Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort. Twee prachtige dames betreden het podium: de Spaans-Nederlandse Wieke García en Izaline Calister, afkomstig van Curaçao. De opening is van García. Zij start de battle met een gevoelig Spaans nummer, waarbij ze zichzelf begeleidt op de gitaar. Na een halve minuut sluit ik mijn ogen en laat ik me meenemen. Ik zweef op haar prachtige stem en verdwijn even helemaal van de wereld.

Vervolgens is het de beurt aan Calister (zie foto) om haar entree te maken. Ze zingt onder begeleiding van Thijs Borsten & Friends een prachtig nummer van het eiland waar ze is geboren. Haar warme stem heeft een ontspannende werking en weer sluit ik mijn ogen. Ook zij raakt mijn gevoel en ik ga helemaal op in haar betoverende klanken.

izalinegalister.jpg

Het is de tweede voorstelling dit jaar van De Uitdaging, een muzikale battle gepresenteerd en begeleid door Thijs Borsten & Friends. Twee muzikanten met verschillende achtergronden worden tegenover elkaar gezet. De vorige keer stonden een Mozambikaanse muzikant en een Molukse zangeres tegenover elkaar in de muzikale boksring. Deze keer is het Spanje versus Curaçao.

Ik had verwacht dat het een ontmoeting zou worden tussen twee totaal verschillende muziekstijlen, maar de muzikale uitingen van de twee dames hebben aardig wat raakvlakken. Zo is er de taal. Het Papiamento waarin Calister zingt, blijkt voor ongeveer tachtig procent een verbastering te zijn van het Spaans. Maar vooral weten beide vrouwen veelal op een gevoelige manier het publiek te grijpen.

Gelukkig zitten er ook liedjes tussen met een hoog tempo, zodat je de neiging krijgt lekker te gaan dansen.

In de loop van de avond blijken ook verschillen. García zingt niet alleen; ze speelt ook gitaar, bongo’s, harp en kan goed overweg met de cajon (handtrommel). Calister houdt het bij soepele bewegingen en betoverend zingen. De stem van García is wat scherper, die van Calister zwoeler.

Het is een avond genieten van prachtige muziek, met overeenkomsten en verschillen. Ik ben nu al benieuwd naar de volgende battle. Die staat voor maandag 10 maart gepland. Dan ontmoeten soul en tango elkaar op het podium van De Lieve Vrouw.

Florian Zoet

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.