Museum Eclipse; another view on animation

De Kaping, het voormalige KAdE aan het Smallepad is tot 10 mei omgetoverd tot een verduisterd museum. Gewapend met zaklamp, de schoenen uit, kan de bezoeker een donker pad volgen over pallets bekleed met karton. Een bijzondere ervaring die de gelijkenis kent met een spookhuis, maar dan zonder de enge dingen, maar met diverse kunstwerken van 11 jonge kunstenaars.

door Henk Logman

Aan de overkant van het spoor heeft Kunsthal KAdE nu de expositie “Move on…!” over animaties; de jonge honden van De Kaping reageren hierop met kunst die op enigerlei wijze referenties heeft met de wereld van die animatie. In zeer brede zin. Zo zie je grote, bijna Disney-achtige beesten en zeer gedetailleerd uitgewerkte, haast levensechte wezentjes, maar ook een miniatuurwereld met schaars verlichte huisjes en kleine beweeglijke attributen. Een nagebouwde kamer in de traditie van de Pop-Art is zeker de moeite van het bekijken waard.

Werk van Rudy Simon. Foto: Johan Buurke .

Werk van Rudy Simon.
Foto: Johan Buurke .

Of alles in het donker moet plaatsvinden is de vraag, maar ook daar hebben de samenstellers uiteraard een goed antwoord op: je kijkt heel anders naar het werk doordat je met je zaklamp erg gefocust rondloopt en daardoor ervaart dat je onderdeel bent van deze tentoongestelde wereld. De kunstenaars die meedoen zijn allemaal nog jong en dat maakt het werk vaak wat rauw en ongepolijst en dat is nou juist zo leuk aan deze expositie. In Amersfoort mag zeker wat meer reuring op het gebied van beeldende kunst plaatsvinden en wat vers bloed, niet perse afkomstig uit de lokale scene is heel verfrissend.

Museum Eclipse is tot 10 mei te zijn op zaterdag en zondagmiddag van 13-17 uur, entree €3,- Meer info is ook te vinden op www.dekaping.nl

Werk van Jason Koelewijn. Foto: Johan Buurke .

Werk van Jason Koelewijn.
Foto: Johan Buurke .

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *