Tentoonstelling ‘Most fragile’ zoekt beleving van fragiliteit

‘Most fragile’ is een tentoonstelling waarbij beeldende kunst wordt gecombineerd met muziek, dans en fragiele eetkunst. Zaterdagavond 11 oktober is de opening in ‘De nieuwe stad’ (de oude Prodentfabriek) in Amersfoort. Fotografe Jolanthe Lalkens en kunstenares Sally Pittman streven ernaar een beleving te creëren waarin de bezoekers fragiliteit kunnen ervaren. Een plek waar in ze zich kunnen laten inspireren en verrassen. Een plek om naar terug te keren.

Tijdens de opening is er een dansvoorstelling bedacht door Pittman. Ook kunnen de gasten genieten van een stilleven van fragiele eetkunst en er natuurlijk ook van proeven.

In het werk van Lalkens spreekt de fragiliteit uit de integere, subtiele maar intense manier waarop zij mensen portretteert.

Foto: Jolanthe Lalkens

Foto: Jolanthe Lalkens

,,Ik ga foto’s laten zien waarin mijn onderzoek naar het portret naar voren komt. Waar zit de kracht en waar de kwetsbaarheid?”, aldus de fotografe. ,,Het onderzoek loopt ook langs mijn eigen erfelijke lijn. Geïnspireerd door de collectie antieke onderjurken van Sally ontdekte ik dat mijn fascinatie voor fragiel textiel op vrouwenlijven voortkomt uit mijn eigen eerste herinneringen aan de korsetten en onderjurken van mijn oma. Sobere en praktische onderkleding, op de stevige lijnen. Deze herinneringen vormen een leidraad in de expositie.”

Kunstenares Pittman kiest voor een heel persoonlijke benadering waarin ze openhartig en vrij het fragiele op allerlei mogelijke manieren in een ‘site specific installation’ uitdrukt. Ze maakt gebruik van stoffen, verf, teksten en voorwerpen uit haar eigen ‘random order archive’. ,,Wat mij intrigeert in het frêle, het delicate, is de breekbaarheid die tegelijk fragiel en krachtig lijkt te zijn en de schoonheid van verweringsprocessen.”

'Hanging by a thread'; Installatie Sally Pittman.

‘Hanging by a thread’;
Installatie Sally Pittman.

,, Mijn ‘Hanging by a thread’ bestaat uit zijde geverfd in de kleuren roze, rood en oranje. Een ruimte vullende compositie van stof waar de toeschouwer doorheen loopt. De stof wordt dusdanig uitgelicht dat het ook de kleur van de muren beïnvloedt. Aan één muur zijn ‘Delicate traces’ te zien. Deze bestaan uit tekst, beeld en gevonden voorwerpen die mijn persoonlijke ervaring met fragiliteit en de kracht die ik eruit heb gekregen tonen.”

De exposanten live in actie zien kan ook tijdens de tentoonstelling. Op drie zondagen vervaardigt Pittman drie jurken met de hand. In het laatste weekend worden deze door een model geshowd. Lalkens zal samen met Pittman een photoshoot houden.

De financiering van het project is bijna rond, maar via http://sponsorkunst.nl/?p=643 is het nog mogelijk een donatie te geven.

Ook kunnen geïnteresseerden de kunstenaars volgen en liken via: https://www.facebook.com/exhibitionmostfragil?fref=ts

‘Most Fragile’ duurt t/m 9 november. Openingstijden do. vr. za. zo. van 12:00 tot 17.30 uur.

 

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.