`Mooier dan het ooit geklonken kan hebben´

Harpiste Judith Jamin brengt aanstaande zondag onder de titel Harpaholic een gevarieerd muzikaal programma op verschillende harpen. In Museum Flehite wordt een reis door de eeuwenoude geschiedenis van het instrument gemaakt. Luisteraars maken onder meer kennis met een troubadourharp, een Keltische (haken) harp en de grote concertharp.

Maar de meest bijzondere kennismaking wordt wel die met een Erard-harp uit 1857, die Judith Jamin in 2007 per toeval in Frankrijk ontdekte. Het instrument was totaal onbespeelbaar maar is na een langdurige restauratie door meester restaurateur Frans Castermans geheel in oude luister hersteld en ,,klinkt mooier dan het ooit geklonken kan hebben”, aldus Castermans.

Harpiste Judith Jamin

Harpiste Judith Jamin

Judith Jamin (1968) studeerde harp bij Edward Witsenburg aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en bij Erika Waardenburg in Utrecht. Daarnaast volgde zij lessen bij Germaine Lorenzini (Lyon). Tevens nam zij deel aan masterclasses van Tatiana Tauer (Rusland) en Maria Graf (Duitsland). Na haar studie is de harpiste zich vooral gaan toeleggen op het spelen van kamermuziek in velerlei bezettingen. Met fluitiste Francien Post vormt zij al bijna 20 jaar een vast duo: VIBES! Jamin is verbonden aan Het Nederlands Begeleidingsorkest dat koorbegeleidingen door het hele land verzorgt. Ook als soliste is zij regelmatig met dit orkest te horen. Op pedagogisch gebied is Judith Jamin al zo’n 25 jaar actief. Naast haar privé-lespraktijk in Amersfoort is zij als docent verbonden aan het Kunstgebouw Leusden.

Een voorbeeld van een Erardharp. Dit is niet de harp uit 1857 die ´mooier klinkt dan hij ooit geklonken kan hebben´.

Een voorbeeld van een Erardharp. Dit is niet de harp uit 1857 die ´mooier klinkt dan hij ooit geklonken kan hebben´.

Hieronder een opname uit 2009 van Judith Jamin, waarop ze mezzosopraan Elsa Kal begeleidt:

Belgen op de vlucht
Na het concert kan een bezoek gebracht worden aan de tentoonstelling ´Belgen op de vlucht´. Deze expositie schetst een beeld van het leven van de Belgen in en om Amersfoort ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Het neutrale Nederland was in die periode een toevluchtsoord voor 100.000 Belgen, waarvan er zo’n 19.000 naar Amersfoort kwamen.

Praktische informatie
Reserveren voor het Muurhuizenconcert kan via tel 033 – 247 11 00 of info@museumflehite.nl
Kosten: € 12,50 incl. koffie en museumbezoek (geen extra korting met Museumkaart).
Aanvang: 10.30 uur (ontvangst 10.00 uur)
Het concert vindt plaats in Museum Flehite, Westsingel 50, Amersfoort.
Meer informatie: www.museumflehite.nl

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.