Monteverdi XL festival: een barokke vrouw dwaalt door de stad

Amerfortissimo is nog maar net afgelopen of het wordt alweer tijd voor een nieuw festival met klassieke muziek. Komend weekend staat Amersfoort drie dagen in het teken van Claudio Monteverdi (1567-1643). In vijf concerten geven verschillende topmusici hun kijk op zijn muziek.

Initiatiefnemer is Krijn Koetsveld die met zijn Ensemble Le Nuove Musiche alle 200 madrigalen van Monteverdi op cd uitbrengt. Inmiddels is de eerste cd gerealiseerd, die alom lovend is ontvangen. Uit dit project is het Festival Monteverdi XL voortgekomen.  De bedoeling is dat het evenement jaarlijks terugkeert.

“Een festival vol verrassingen”

Elk concert in deze driedaagse reeks heeft zijn eigen invalshoek, volgens de initiatiefnemers “steeds met een mooie verrassing.”

Erik Bosgraaf geeft met zijn blokfluit-improvisaties extra glans aan de madrigalen. De dames van Seldom Sene laten vervolgens met vele soorten blokfluiten een onverwachte andere kant horen. Dans en muziek komen samen in het optreden van de Italiaanse danseres Gaia Cicolani. Menno van Delft brengt rust met zijn betoverende klavichord. Tenslotte worden Monteverdi en jazz op verrassende wijze gecombineerd door Yuri Honing en Joost Lijbaart.

Ondertussen dwaalt in de stad een jonge vrouw langs grachten en stegen. Ze is beeldschoon en straalt in haar barokke japon, maar wie beter kijkt kan haar wanhoop voelen. Al eeuwen zoekt ze. Naar wat, naar wie? Wat is haar geheim? Wordt er een tipje van de sluier opgelicht?

Programma

Op leven en dood                            22 april 20.00 – Sint Aegtenkapel

Ensemble Le Nuove Musiche en Erik Bosgraaf: madrigalen en blokfluit

Scintille di musica                           23 april 16.00 – Sint Aegtenkapel

Blokfluitkwintet Seldom Sene: vuurwerk uit Renaissance en barok

Venetiaanse Feestvesper                23 april 20.00 – St. Franciscus Xaveriuskerk

Le Ensemble LeNuove Musiche, Koor Nieuw Bach Ensemble en Gaia Cicolani

Sottovoce                                         24 april 11.00 – Sint Aegtenkapel

Menno van Delft: de rust van het klavichord

Monteverdi meets jazz                    24 april 16.00 – Theater De Lieve Vrouw

Yuri Honing, Joost Lijbaart, Erik Bosgraaf en Ensemble Le Nuove Musiche: madrigalen jamsessie

Kaarten voor alle concerten kunnen gekocht worden via http://www.deflint.nl . De prijzen variëren van 17,50 tot 25 euro.

Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.