Mondriaans muzieksmaak uitgangspunt van jazzcafe

Op zaterdagmiddag 6 september vindt ‘Mondriaans jazzcafé’ plaats in het Mondriaanhuis Amersfoort. Het is het eerste jazzcafé in een serie van drie waarin de muzieksmaak van Piet Mondriaan wordt belicht door muzikanten en dansers. De reeks start op 6 september met een optreden van Edu Ninck Blok (trompet), Hans Knapp (gitaar) en Jeroen de Valk (bas). De inventarislijsten van Mondriaans platencollectie zijn het uitgangspunt geweest bij het samenstellen van hun concert. Het trio laat in een informele setting werk horen van o.a. Armstrong, Ellington en Beiderbecke en zal daarbij ook tekst en uitleg geven.

Tijdens een groot deel van zijn werkende leven heeft Mondriaan zich laten beïnvloeden door muziek, de jazzmuziek in het bijzonder. Opvallend is dat de kunstenaar niet per se voor de populaire artiesten koos, maar ook platen bezat van destijds minder gewaardeerde jazzmuzikanten. Uit zijn platencollectie, en uit de talrijke brieven die Mondriaan schreef, blijkt dat hij een goed oor had voor kwaliteit. Toen Europeanen nog maar nauwelijks hadden gehoord van Louis Armstrong en Duke Ellington, begreep Mondriaan al dat deze musici géén eendagsvliegen waren.

Het concert van Edu Ninck Blok, Hans Knapp en Jeroen de Valk is gebaseerd op de platencollectie van Mondriaan. Ninck Blok is een groot kenner van cornettist Bix Beiderbecke, één van Mondriaans idolen. Jeroen de Valk is biograaf van Chet Baker, de grote lyrische trompettist die in zijn jeugdjaren ook naar Beiderbecke luisterde. De Valk is ook initiatiefnemer van de concertreeks in het Mondriaanhuis.

Jeroen de Valk: initiatiefnemer van Mondriaans Jazzcafé.

Jeroen de Valk: initiatiefnemer van Mondriaans Jazzcafé.

De twee andere jazzconcerten vinden plaats op 4 oktober en 1 november.

Op 4 oktober komt de boogiewoogie-specialist Lodewijk van der Linden naar het Mondriaanhuis. Zaterdag 1 november staat de dans centraal, want Mondriaan was een enthousiast beoefenaar van onder andere de charleston en de one-step.

Mondriaans jazzcafé vindt plaats van 17.00 tot 18.00 uur. Zaal open vanaf 16.30 uur. De entree bedraagt € 10,-. Reserveren is gewenst en kan via info@mondriaanhuis.nl

Er zijn, in de geest van Mondriaan, consumpties verkrijgbaar gedurende het concert.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.