Mondriaanhuis zoekt werk van vriendin Mondriaan

Ze was veertig jaar bevriend met Piet Mondriaan, maar toch kennen weinig mensen kunstenares Agatha Zethraeus (1872-1966). De half Zweedse Agatha en Mondriaan leerden elkaar kennen rond 1904, toen zij korte tijd schilderles van hem had. Het gerucht gaat dat de twee enige tijd ‘meer’ dan vrienden waren. Net als Mondriaan, maakte Agatha van het schilderen haar beroep. Ze exposeerde veel en verkocht redelijk. In haar naturalistische werkwijze zijn stijlelementen van het vroege werk van Mondriaan te herkennen. Na haar dood is Agatha in de vergetelheid geraakt. Het Mondriaanhuis brengt daar verandering in met een grote solotentoonstelling in het najaar van 2014.

Agatha schilderde voor het merendeel stadsgezichten, stillevens en (Zweedse) landschappen. Ze woonde het grootste deel van haar leven in Amsterdam en legde de stad veelvuldig vast. Maar ze trok er ook regelmatig op uit naar het buitengebied. Net als Mondriaan schilderde ze veel langs rivieroevers en kwam in kunstenaarsdorpen als Heeze, Hattem en Laren. Als ze bij haar familie in Zweden was, nam ze haar schildersspullen mee en schilderde er in de natuur. Hoe Mondriaan haar werk beïnvloedde en hoe hun vriendschap zich ontspon, loopt als een rode draad door de tentoonstelling heen.

Zethraeus_Zweeds_landschap3

Het werk van Agatha werd voor het grootste deel verkocht middels kunstenaarsverenigingen, waarmee ze meerdere keren per jaar exposeerde. Haar werk kwam zo terecht bij kunstliefhebbers door het hele land en zelfs in Duitsland en Indië. In een opschrijfboekje hield ze haar verkopen bij. Zo verkocht ze in 1927 het werk Bollenlandje aan mejuffrouw H. Snoek uit Amersfoort. Zou het Bollenlandje zich nog in Amersfoort bevinden?

landschap-met-meer3.jpg

Het Mondriaanhuis komt graag in contact met mensen die een werk van Agatha Zethraeus bezitten.
Zo kan het museum volgend jaar een zo volledig mogelijk beeld van de kunstenares geven. U kunt zich wenden tot info@mondriaanhuis.nl of kijk opwww.agathazethraeus.nl.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.