“Metropole volgens Kaandorp”: buikpijn van het lachen bij toporkest

Het Metropole Orkest is een van de beste orkesten van Nederland en zelfs ver daarbuiten. Het orkest won onlangs nog een Amerikaanse Grammy Award in de categorie ‘contemporain instrumentaal album’ voor het album ‘Sylva’, een samenwerking met Snarky Puppy, een Amerikaanse jazzband.

09 - IMG_A6212a

Het toporkest gaat een breed scala aan samenwerkingen aan. Onlangs startte een tour door Nederland met de comediënne Brigitte Kaandorp, die verrassend goed zingt in meerdere stijlen. Van mooie luisterliedjes zoals “Ik ben een eiland” tot Amy Winehouse (in het Nederlands) en zelfs het klassieke operafragment uit “Walkürenritt” van Richard Wagner. Het Metropole speelde ook zonder Kaandorp werk, o.a. met videobeelden van een natuurdocumentaire.

03 - IMG_B6379a

Dirigent Jules Buckley zong zelf ook een nummer, en zeker niet onverdienstelijk!

01 - IMG_B6596a

De show werd aaneengepraat door Kaandorp op haar karakteristieke manier: chaotisch, onnavolgbaar en uiterst hilarisch. Ik kon soms bijna niet meer fotograferen van het lachen.

“Tussen Kunst & Kitsch”, het bekende thema van Joop Stokkermans, bleek een mooie kapstok voor twee komische scenes. De grote vaas die Kaandorp het podium op sjouwde, was hopelijk niet echt antiek …

14 - IMG_B6389a

Ook diverse solomuzikanten kregen de verdiende spotlights. Bart van Lier voerde met zijn trombone een soort romantische conversatie aan met Kaandorp, die niet inging op zijn verleidingspogingen.

04 - IMG_B6496a

Vier muzikanten op één cello zie je ook niet elke dag, erg grappig en knap gedaan!

Kaandorp speelde in Wagner’s opera tegelijk de rollen van acht zusters, gevisualiseerd met gekke hoedjes en helmen. Haar uitleg vooraf duurde waarschijnlijk veel langer dan het stuk zelf. Lekker melig, heerlijk rommelig, nauwelijks te volgen qua verhaal, maar het publiek kom er smakelijk om lachen.

Veel publieksparticipatie was er niet mogelijk met zo’n groot orkest dat uiteraard de aandacht verdiende, maar Kaandorp richtte zich toch ook even tot een jonge bezoeker op de eerste rij. Ja, hij was verplicht meegekomen. “Gymnasium, zeker?” grapte Kaandorp ad rem. Maar hij snapte vast niet ál haar grappen en zijn moeder zal die ene ‘over-het-randje-grap’ thuis ook vast niet hebben uitgelegd.

05 - IMG_A6182a

Natuurlijk kreeg de zaal tot slot echt wel de gelegenheid tot meezingen, wat het Amersfoortse publiek graag deed.

De voorstelling “Metropole volgens Kaandorp” tourt nog door Nederland tot 1 mei 2016. Een aanrader.

http://brigittekaandorp.nl/metropole-volgens-kaandorp/

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.