Met pasen niet naar IKEA maar kunst kijken

Aanstaande zondag 20 april, eerste paasdag, kan in Amersfoort weer de KunstKijkRoute (KKR) gelopen of gefietst worden. Tientallen schilders, keramisten, beeldhouwers en fotografen tonen hun werken. Veel leuker dan Ikea of Piet Klerkx.

De KunstKijkRoute in Amersfoort is een van de oudste van ons land, ergo de naam ‘kunstkijkroute’ is het exclusieve eigendom van deze stad. Voor het 19e opeenvolgende jaar openen studio’s, ateliers en galeries tussen 13 en 17 uur hun deuren om Amersfoorters kennis te laten maken met kunst van mede-Amersfoorters.

,,Indertijd is het vooral begonnen als een podium’’, zegt medeorganisator Jan Landsheer van galerie het Pakhuis aan de Muurhuizen. ,,Kunstenaars zochten contact met het publiek. Overal in het land kwamen zulke routes tot stand. Maar Amersfoort is wel een van de weinige steden waar de route nog steeds in gebruik is.’’

Niet meer 10 zondagen per jaar, maar 6x per jaar – elke 3e zondag in de maanden maart, april, mei, september, oktober en november – zijn ateliers en galeries in Amersfoort open voor publiek. Om precies te zijn 50 ateliers van beeldende kunstenaars en 10 galeries. Waarmee ongeveer 800 kunstwerken van diverse disciplines (schilderijen, keramiek, sieraden, e.d.) voor bezoekers te zien zijn.

Werk van Ans Bakker

Werk van Ans Bakker

Jaarlijks worden de ateliers en galeries tijdens de KunstKijkRoute bezocht door ongeveer 3.000 kunstliefhebbers, vooral de ateliers en galeries in de historische binnenstad mogen zich verheugen in een toenemende belangstelling. ,,Maar verkocht werd er niet zo gek veel’’, erkent Landsheer. ,,Maar dat is ook niet het voornaamste doel. Het gaat vooral om kennis maken en visitekaartjes afgeven.’’
– Wat is er nieuw dit jaar?
,,Veel kunstenaars uit de buitenwijken zijn als gastexpositie te zien in de binnenstad. Het aantal kunstenaars in de binnenstad komt hiermee op 35. Daarnaast zijn er 4 galeries bijgekomen: Galerie 1664, Galerie de Kunstbroeders, Galerie het Pakhuis en Frame.de.Galerie.’’

Soms worden speciaal voor de KKR extra activiteiten georganiseerd, zoals een gastexpositie, of, zoals museum Flehite en restaurant Queens doen, door kunst, muziek en ’n lunch te combineren.

De route is te lopen of fietsen met behulp van een (gratis) handzame brochure die verkrijgbaar is bij 60 afhaalpunten, zoals de VVV, winkels en horeca en uiteraard de deelnemende kunstenaar. De ateliers en galeries zijn te herkennen aan een vlag met het beeldmerk van de KunstKijkRoute.

Alvast een tip voor het najaar: Eenmaal per twee jaar wordt ‘Vreemde Gasten’ georganiseerd, waarbij in 80 historische panden in de Amersfoortse binnenstad 140 kunstenaars 600 werken tentoonstellen: schilderijen, keramiek, beelden, fotografie, mode en installaties. Dit jaar vindt dit plaats op zaterdag 4 en zondag 5 oktober. ,,Op voorgaande edities van ‘Vreemde Gasten’ werd wel behoorlijk wat verkocht’’, zegt Landsheer.

Vanaf 1 september is voor € 5 de catalogus te koop waarin werk van alle kunstenaars te zien is en van alle woningen is de voorgevel afgebeeld. Met behulp van een ‘uitklapplattegrond’ kan elke bezoeker zijn eigen route tijdens ‘Vreemde Gasten’ samenstellen. In deze plattegrond zijn ook 9 galeries opgenomen die tijdens dit weekend open zijn.

Informatie: www.kunstkijkroute.nl en www.vreemdegastenamersfoort.nl.

Door Gerard Chel

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.