,,Elke violist is van harte welkom om mee te doen: jong of oud, het maakt niet uit. De enige voorwaarde is dat je de ambitie hebt verder te willen groeien.’’ Rossi Ovtcharova daagt namens het Festival van de Viool alle violisten in Amersfoort uit zich aan te melden voor een masterclass. Deze privéles ten overstaan van het publiek wordt gegeven door de Amerikaanse violiste Sarah Kapustin.
,,Het volgen van een masterclass is een prachtige manier om je horizon als violist te verbreden”, aldus Ovtcharova. Zij is een van de drijvende krachten achter het Festival van de Viool dat op zondag 3 november in de Amersfoortse Mannenzaal plaatsvindt.
Zelf heeft de Amersfoortse violiste van Bulgaarse origine tientallen masterclasses gevolgd. ,,Het is een heel leerzame ervaring om van iemand anders dan je eigen leraar les te krijgen, van iemand met een frisse blik. Je eigen leraar weet niet alleen je sterke, maar ook je zwakke punten en zal die na verloop van tijd min of meer accepteren. Tijdens een masterclass word je daarmee juist wel geconfronteerd en word je uitgedaagd iets op een heel andere manier te doen dan je gewend bent. Dat is precies datgene waardoor je als violist groeit. Ook kom je zo in aanraking met andere interpretaties en misschien zelfs met een heel andere kijk op muziek.’’
Masterclass Philippe Graffin
Een van de masterclasses die een grote indruk heeft gemaakt op Ovtcharova, is die van de Franse topviolist Philippe Graffin. ,,We speelden een heel moeilijk stuk en ik was vooral bezig met het beheersen ervan. Het muzikale deel vergat ik, ik was alleen bezig met die voor mij onmenselijke grepen”, vertelt ze lachend.
,,Hij hoorde het aan, onderbrak me en zei tegen me dat ik het op die manier echt niet kon spelen. ‘Het moet zingen’, zei hij. Ik moest het stuk spelen alsof ik het zou zingen. Zingen is, als je ontspannen bent, ook een heel natuurlijke uiting. Hij liet me het meerdere malen overnieuw spelen en ik was alleen maar bezig het ‘zingend’ te krijgen. En op een gegeven moment had ik het door, alsof er een knop in mij ‘omging’. Ik begreep toen dat ik het verkeerde doel had gesteld door me te focussen op het technische aspect. Dan ben je eigenlijk slechts een kunstje aan het doen, maar het is dan geen muziek. Zo’n gouden tip blijft je altijd bij.’’
Spannend
Ten overstaan van het publiek letterlijk en figuurlijk een lesje krijgen, daar zit toch geen enkele violist op te wachten? Ovtcharova moet erom lachen. ,,Het is best wel spannend, maar ik heb het nooit als vreselijk ervaren. Tijdens de les ben je ook heel gefocust op je docent. En ja, je krijgt kritiek, en daar moet je iets mee, maar je krijgt ook zat complimenten hoor.”
Masterclass Sarah Kapustin
De masterclass tijdens het Festival van de Viool wordt gegeven door de Amerikaanse violiste Sarah Kapustin, onder meer concertmeester van Sinfonia Rotterdam. Zij heeft in binnen- en buitenland tal van masterclasses gegeven. Ook is ze als docent verbonden aan de Sweelinck Academie, het studieprogramma voor jong toptalent aan het Conservatorium van Amsterdam.
Ovtcharova is verguld met haar komst. ,,Sarah is een verschrikkelijk goede docente. Ze is heel energiek en kan je een enorme ‘boost’ geven, zowel op technisch als muzikaal vlak. Het is ook heel bijzonder dat ze in Amersfoort een masterclass geeft. Meestal doet ze dat in grote internationale steden of tijdens dure zomercursussen. Nu maakt dus elke violist kans om van haar een exclusieve les te krijgen.’’
Meedoen
Er zijn volgens Ovtcharova drie plekken te vergeven en al verschillende violisten hebben zich aangemeld. ,,Maar we denken dat nog veel meer violisten in de regio Amersfoort kans willen maken op deze bijzondere masterclass. Dus meld je vooral aan’’, roept ze violisten op.
Voor het publiek is de masterclass ook fascinerend om te volgen. ,,Binnen een half uurtje zie je de deelnemers echt ‘groeien’ in hun spel. Daarom heb ik zelf ook veel masterclasses bezocht, puur en alleen om te luisteren. Je herkent als violist heel veel fouten en leert ze begrijpen. Dat werkt heel erg goed.”
De masterclass van Sarah Kapustin vindt plaats tijdens het middagprogramma van het Festival van de Viool (13.00 -17.30 uur). Festivalkaarten kosten 12,50 euro voor de ‘early birds’. Meer informatie is te vinden op de website van het festival. Aanmelden voor de masterclass kan ook via 06-41241855.