Literaire modeshow: oude dekens in een nieuw jasje

Geen fashionista? Ook wanneer u geen fanatiek modeshowbezoeker bent, zou ik tóch even doorlezen. De modeshow die op zondag 28 september in de bibliotheek in het Eemhuis in Amersfoort te zien is, behelst namelijk meer dan een gewone modeshow.

Kunstenares Chris Nauta presenteert dan op bijzondere wijze haar nieuwe kledingcollectie -met name winterjassen- die geheel vervaardigd is van oude dekens. Nauta, onder meer bekend van haar kunstzinnig getransformeerde ‘pukkel’tassen, had al eerder veel succes op Oerol, met haar spetterende show “De verknipte tent”. Zij vertoonde daar een gevarieerde, stijlvolle kledingcollectie -inclusief bruidsjurk- die gemaakt was van tentstoffen en -materialen.

door Erna Sanders

Ditmaal wil zij in haar lijn van fantasievolle, maar altijd draagbare en comfortabele jassen het gevoel overbrengen dat een oude deken kan oproepen: De warmte, de geborgenheid, de nostalgie, de herinneringen aan hoe je moeder je onderstopte en wat zich onder die dekens zoal meer afspeelde… Dit alles in de vorm van eigentijdse, verfrissende ontwerpen.

Vanwege de locatie, de nieuwe bibliotheek Eemland, en de thematiek, wordt een deel van de kledingstukken mondeling geïllustreerd met toepasselijke literaire fragmenten. Welk kledingstuk bijvoorbeeld zou er schuilgaan onder de naam ‘Secretaresse’, begeleid door een gedicht van Simon Carmiggelt, waaruit het volgende fragment:

[Haar zoele blik drijft spanning in zijn post
En ‘t brievenboek legt zij zo innig neer,
Dat haar elektrisch haar hem zacht en teer
het voorhoofd streelt en weerstand kost…] ?

Verder zullen er diverse verrassingen te zien en te horen zijn, die van deze show een spectaculaire belevenis beloven te maken. Even warm en kleurig als die deken van vroeger, maar dan hip, en ontdaan van elke stoffige associatie.

De presentatie is in handen van Jeroen de Valk. Ook zullen onder anderen stadsdichter Cees van Weerd en zanger/entertainer Peter Rip acte de présence geven.

Ook in de periode na de show zal de kleding te koop zijn, bij 751 ReDesign, in het oude Prodent-complex aan de Eem, ook bekend als De Nieuwe Stad. Desgewenst maakt Nauta een persoonlijk kledingstuk in opdracht.

Modeshow Chris Nauta: zondag 28 september, aanvang 15.00 uur. Locatie: bibliotheek Eemland, in het Eemhuis, Eemplein 71, Amersfoort. De toegang is gratis.

(Foto: Lisanne van Bergen)

(Foto: Lisanne van Bergen)

(Foto: Lisanne van Bergen)

(Foto: Lisanne van Bergen)

modeshow-2

(Foto: Lisanne van Bergen)

(Foto: Lisanne van Bergen)

Voor meer informatie: www.chris-nauta.nl wwww.fantastisch.nu

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.