Als de Lange Jan kon spreken, dan was díe als gesprekspartner uitgenodigd bij Golfbreker Radio. Als stralend middelpunt van Nederland is de Onze Lieve Vrouwe toren natuurlijk een droomgast. In plaats daarvan een gesprek met twee Amersfoorters die zich met hart en ziel inzetten om de OLV-toren, symbool van de stad, zo fraai mogelijk in het middelpunt van de belangstelling te zetten. Het radio-interview is te horen op Golfbreker Radio.
Hans Kattemölle en Lida Maas zijn bestuursleden van de recent opgerichte stichting Herinneringslantaarn. Hans Kattemölle: ,,Een waaklampje dat over de stad schijnt. Een vertrouwd baken dat van verre zichtbaar is en dat daarnaast een herinnering vormt voor mensen die een dierbare moeten missen.” Lida Maas: ,,Via onze stichting kunnen mensen hun betrokkenheid uiten. Bijvoorbeeld via een donatie in de vorm van de aankoop van een ledlampje.”
Lichtontwerp van Jeroen Jans
Ze vertellen over de stichting Herinneringslantaarn, samen met medebestuurslid Conny Meslier opgericht op 12 juni, de verjaardag van de stad. Een en ander hangt nauw samen met de nieuwe ledverlichting voor de OLV-toren. Hans Kattemölle: ,,Sinds november 2014 is de toren verlicht volgens een verlichtingsplan van architect en lichtontwerper Jeroen Jans. Hierdoor komt de toren veel beter tot zijn recht en is het met recht een stralend middelpunt van het land. Het prachtige ontwerp van Jeroen Jans zag ik ooit op een ansichtkaart, ergens in een kroegje. Ik was er zo door gegrepen dat ik vond dat het uitgevoerd moest worden. Het geld ontbrak om het te realiseren, maar zoiets is natuurlijk oplosbaar.”
Het lichtplan is een burgerinitiatief in samenwerking met de gemeente. Het geheel is zó fraai uitgevoerd met een beperkt budget (150.000 euro) dat het ontwerp zelfs was genomineerd voor de prestigieuze prijs ‘Best exterior lighting design 2014’ als onderdeel van het London Design Festival. De nominatie alleen al was een eer, zo benadrukt Kattemölle.
Waaklampje van de stad
Tijdens de realisatie van het lichtontwerp, ontdekten ze dat het Gotische, opengewerkte middendeel van de toren officieel de benaming ‘lantaarn’ heeft. De associatie met een waaklampje was snel gemaakt. Hans: ,,Het leek ons mooi om het binnendeel van de lantaarn ’s nachts te laten branden. De rest van de verlichting is dan uit en je ziet als het ware van binnenuit een lichtje schijnen. Tot in de verre omtrek is dit te zien.”
Lida Maas: ,,Voor iemand een lichtje branden, zoveel mensen doen dat voor hun overleden dierbaren. Nu kun je dit op een heel speciale manier doen, verbeeld namelijk in de lantaarn van de OLV-toren.” Lida vertelt hoe ze vorig jaar, na het overlijden van haar zoon, op haar verjaardag een wel heel bijzonder cadeau kreeg. Ze ontving een symbolisch ledlampje in de vorm van een certificaat. ,,Op dit certificaat stond de naam van mijn zoon, zijn geboortedatum en datum van overlijden. Dat mensen dit voor mij hadden bedacht, ontroerde mij zeer. Iedere avond wandel ik met de hond, en dan heb ik altijd de OLV-toren in het vizier. Ik vind het een mooie gedachte dat de lantaarn voorgoed is verbonden met de herinnering aan mijn zoon.”
Ook voor Hans Kattemölle is de persoonlijke betrokkenheid bij Herinneringslantaarn groot. ,,Mijn vrouw is in 1997 jong overleden. Ze was toen pas 37 jaar. Ik bleef achter met drie kinderen van vijf, zeven en negen jaar oud. Ik wees vaak naar de sterrenhemel en zei: ‘Kijk, dat sterretje daarboven, dat is Mama.’ Dat heeft toch enorm geholpen. Deze persoonlijke ervaring is mede bron van inspiratie geweest om van het waaklampje van de stad, een herinneringslampje voor een overledene te maken.”
Lida: ,,Ik ken een kookgroep waarvan de leden gezamenlijk een ledlampje hebben aangeschaft, als herinnering aan een overleden lid van deze kookgroep. Net zo mooi bedacht als dat dierbare presentje voor mijn verjaardag.”
Speciale bijeenkomst op Allerzielen
Op 1 november is het Allerzielen. De stichting Herinneringslantaarn heeft een bijeenkomst in voorbereiding aan de voet van de OLV-toren. Lida Maas: ,,Er komt een spreker, waarschijnlijk is er een muzikaal intermezzo en stadsdichter Nynke Geertsma maakt een gedicht voor deze dag. We zijn druk met de voorbereidingen en hopen dat het in een traditie komt te staan.” Hans Kattemölle: ,,Ideeën genoeg. Ik loop met plannen rond voor een speciaal project: de kunst van het herinneren. Kunstenaars zouden kunstwerken kunnen maken, geïnspireerd op dit thema.”
Meer informatie
Nabestaanden kunnen in het project participeren door een eenmalige storting van honderd euro. Degenen die herdacht worden, worden geregistreerd op de website www.herinneringslantaarn.nl In of bij de toren komt een scherm waarop dit register is te raadplegen. Dit initiatief is mede ondersteund door Monuta Charity Fund onder voorzitterschap van televisiepersoonlijkheid Anita Witzier.