Terwijl ze zelf aan de Hellestraat een prachtig onderkomen hebben, exposeren twaalf kunstenaars van Galerie Absoluut in de Stad van Cahen aan de Muurhuizen 104. Dit gebeurt onder de titel Absoluut ontdekt Verborgen Stad.
Er hangen en staan zowel tekeningen en schilderijen als beelden. Enkele kunstenaars namen de gelegenheid te baat om totaal ander werk te tonen dan we van hen gewend zijn. Zo blijkt Carolien Magnus naast haar Amersfoortse stadsgezichten en portretten ook beelden te maken. Nico van Vliet laat in plaats van zijn ‘streepjelandschappen’ drie tweedimensionale werken van een heel andere orde zien. De werken hadden niets met zijn ijle landschappen te maken en ook niet met elkaar. Het aardigste was nog een tekening van een stuk bos, met machtige bomen. Achteraan in het beeld een trap. Waar die heen voert is aan de fantasie van de beschouwer.
Van Reina de Weijer hangen er vier werken: twee schilderijtjes en twee collages, alle vier rond het thema Verborgen stad. Hoewel klein van formaat zijn ze – met name de schilderijtjes – krachtig, bijna monumentaal van vorm. De sterke kleuren dragen daar aan bij. Het is echter vooral de simpele stapelvorm die kracht heeft.
Louise de Vries Lentsch komt met foto’s van typisch Amersfoortse afkomst: de vloer van de oude Prodentfabriek. Daar op werd met geel, rood, blauw en zwart plakband aangegeven waar bepaalde machines moesten staan, en de prullenbak, en ander bakken en kasten met materialen.
De Reis van de ziel is haar thema: ,,De reis: waar kom je vandaan, waar wil je naar toe en welke keuzes maak je tijdens die reis? Als kind bepalen je afkomst, je opvoeding en je omgeving je reis. Als volwassene maak je je eigen keuzes, her-bepaal je wie je wilt zijn en waar je naar toe wilt.”
In de zes foto’s draait het om Sporen van wat was.
De Vries Lentsch: ,,In oude bedrijven en fabrieken waren de arbeidsomstandigheden niet wat ze nu zijn. Mannen, vrouwen en kinderen werkten lange uren in lawaai , stof en schemering. Haast niemand weet meer hoe het toen was. Nu verborgen en bedekt.”
En: ,,Oude fabrieksgebouwen krijgen steeds vaker een herbestemming. De mensen en hun verhalen van toen verdwijnen. De geschiedenis is echter nog wel voelbaar voor wie daar voor open staat. Soms is hij nog zichtbaar in bouwdetails die (moeten) blijven. Een aantal details wordt gekoesterd omdat het trendy is. Veel verdwijnen echter. Veel bouw- en gebruiksdetails zullen nog kortere of langere tijd zichtbaar blijven. Andere verdwijnen. Ik heb er enkele vastgelegd. Verborgen geschiedenis, verborgen verhalen. Ik vind het belangrijk om wat er was te blijven kennen.”
De foto’s met vloerdetails zijn qua vorm uitgebalanceerd. De keuze welk deel wel wordt vastgelegd en welke juist niet wordt volgens De Vries Lentsch ingegeven door ‘het oog van de kunstenaar’. Grappige bijkomstigheid die zij zich al werkende realiseerde: zowel de horizontale en verticale vormen als de kleuren doen al snel denken aan het bekende werk van Piet Mondriaan.
De tentoonstelling duurt tot 24 november. Openingstijden: dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemende kunstenaars: Josée Hutjes, Nico van Vliet, Reina de Weijer, Marjolein Tönis, Carolien Magnus, Willemijn van Dorp, Dineke Groenhof Blaauw, Christien Kroon, Hadewijch Ouwendijk, Jan de Graaf, Louise de Vries Lentsch en Marijke van der Made.