‘Kosmik’ nieuw podium en productiehuis voor Amersfoorts talent

De Nieuwe Erven, het cultuurpodium aan de Heiligenbergerweg, en bekend van onder meer de kampvuursessies, het Schrijfcafé en de jazz jamsessies Potje Jam is onlangs voorzien van een hippe naam: Kosmik. De boerderij in de wijk Randenbroek was naar mening van de nieuwe directeur Coen Witteveen veel te onzichtbaar. Afgelopen maanden heeft hij met zijn team gezocht naar de nodige inspiratie en oplossingen die een gezonde ontwikkeling moesten waarborgen om te kunnen doorgroeien naar dé creatieve, culturele hotspot voor talent. “Talent in overvloed in deze stad”, zo meldde hij onlangs het AD. Witteveen vindt dat talent onvoldoende platform krijgt in Amersfoort, met alle risico’s van dien. “Wees ambassadeur van je stad, van je makers, anders vliegen ze ook weer snel uit.”

De verbouwing of ‘herprofilering’ zoals het vaak wordt genoemd moet de oude stadsboerderij klaar maken voor de toekomst. Kosmik wordt podium én productiehuis. Een podium als inspirerende plek voor podiumkunsten, films en debat. Een productiehuis dat zich gaat richten op ‘het ontwikkelen en innoveren van nieuwe culturele projecten en programma’s voor talentontwikkeling en het creëren en faciliteren van verrassende producties en projecten”, zo meldt de site. Een hele mond vol, maar het zal allemaal goed zijn ontvangen op het stadhuis en enkele fondsen alwaar de kersverse directeur ongetwijfeld een gloedvol pleidooi heeft gehouden voor zijn idee.

Bij een nieuwe koers hoort natuurlijk ook een nieuw beeldmerk. Door en Door, het bureau dat ook de huisstijl voor Koningsdag Amersfoort heeft ontworpen, heeft een ontwerp gemaakt. Uiteraard kan ook het interieur niet aan een verregaande restyling ontkomen en wordt de grote zaal -de ‘deel’ in agrarische termen- omgetoverd tot een heuse plantenjungle. We zijn benieuwd. De eerste kennismaking staat volgens de agenda gepland op vrijdag 26 juni met een Comedy Night.

Inspiratie voor de nieuwe ‘positionering’ heeft Witteveen naar eigen zeggen opgedaan in het Belgische Antwerpen. Aldaar raakte hij flabbergasted van podium Roma in de wijk Borgerhout. Zijn Vlaamse voorbeeld geniet een jaaromzet van een kleine 5 miljoen Euro waarvan driekwart uit tickets en bar wordt binnengehaald, een kleine 5% uit sponsoring en met 16% aan subsidies wordt de begroting sluitend gemaakt. Dat de weg naar ‘Roma’ lang kan zijn ontmoedigde Witteveen blijkbaar allerminst. Op de site pronkt inmiddels al een hele lijst fondsen en partners die geloof hechten aan de belofte van Witteveen dat zijn nieuwe platform ‘een onmisbare en relevante schakel gaat vormen tussen wijk, stad én regio’.

https://podiumkosmik.nl/

 

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.