Komt dat zien!

Een recensie is mede een vorm van advies: wel of niet naar die film of expositie gaan. In het geval van de nieuwe expositie van Kunsthal KadE is het advies: ga zo snel mogelijk kijken en genieten van de tientallen animatiefilmpjes, de een nog mooier, leuker en indringender dan de ander. En trek er minstens een dag, of zelfs twee dagen voor uit. Voor kinderen is het ook leuk.

De tentoonstelling heet 100 jaar karakters in animatie en is chronologisch opgebouwd. Het begint met The Cameraman’s Revenge uit 1912, een verhaal over een echtpaar, waar in kevers – steeds in een andere stand gefotografeerd – de rollen vervullen.

Uit 1914 stamt de met lijntekeningen vorm gegeven Gertie the Dinosaur, een kort filmpje waar in de basis wordt gelegd voor de getekende film. Het filmpje over Felix the Cat – uit 1919 – gaat qua humor, verhaallijn, tekentechniek en fantasie een flinke stap verder.

Ryan Foto: Kees Quaadgras

Ryan
Foto: Kees Quaadgras

Bekende namen passeren: Betty Boop, Walt Disney, Animal Farm, the Pink Panther, Loeki de Leeuw, La Linea, The Simpsons, Bevis and Butthead, Yellow Submarine. Naast getekende, gefotografeerde en gefilmde animaties zijn er silhouettenanimaties, poppenanimaties en klei-animaties. Ook zijn er waarbij rechtstreeks op film is getekend.

In films als Ryan en The Nightmare before Christmas is de fantasie van de makers grenzeloos. De beelden zijn prachtig, intrigerend, komisch en huiveringwekkend. In de korte film Meat Love komen twee biefstukken tot leven die terwijl zij de liefde bedrijven met een vleesvork worden opgeprikt om te eindigen in de braadpan.

Veel films zijn gerelateerd aan de periode waar in zij werden gemaakt. Sommige gaan uit van de destijds heersende moraal. Andere proberen daar juist aan te ontsnappen of wilde bewust provoceren tegen de gevestigde orde.

The Nightmare  Foto: Kees Quaadgras

The Nightmare
Foto: Kees Quaadgras

Naast films van meer verstrooiende aard toont KadE ruim twintig animatiefilms van beeldende kunstenaars. Voorts is er een aparte categorie met jong talent, plus een afdeling ‘the making of’ waar in meer inzicht wordt geboden hoe het animeren in zijn werk gaat. En KadE biedt ook enkele mogelijkheden een eigen filmpje te maken.

Er valt van alles over te schrijven, maar film moet je toch vooral zien. Dus nogmaals: ga de eerste de beste regenachtige dag naar het Eemplein. En zelfs op een zonnige zondag.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *