Klassiek met een twist: Trouble with Trebles

Zondagmiddag 27 mei om 15.00 uur presenteert Music on Chairs haar 10e concert: “Trouble with Trebles” in de Mariënhof in Amersfoort.

Trouble With Trebles - 27 mei Mariënhof

Countertenor Kaspar Kröner, Henriette Feith (sopraan) en pianist Maurice Lammerst van Bueren te horen in ‘Trouble with Trebles’.

De Amersfoortse sopraan Henriette Feith, countertenor Kaspar Kröner uit Leusden en pianist Maurice Lammerts van Bueren laten van zich horen in een Liedrecital met een “twist”. De hoge stemmen –“trebles” in het Engels-, die gezamenlijk voorkomen in barokmuziek, vinden elkaar hier in een programma waar deze combinatie zelden voorkomt: een Liedrecital.

Trouble with Trebles is een combinatie van romantische composities (19e eeuw, Robert en Clara Schumann, Fanny Mendelssohn), latere en zelfs eigentijdse werken. Zo opent het programma met een jubelend duet van Henriëtte Bosmans uit 1950. De hedendaagse tijd wordt vertegenwoordigd door de Amersfoortse Noëmi Schermann. Deze jonge talentvolle pianiste en componiste, student aan het conservatorium van Utrecht, schreef de compositie Water-Paradise speciaal voor deze zangers en speciaal voor dit concert.

Componisten

Hoewel dit niet het uitgangspunt was, is er voor vrouwelijke componisten in dit programma een grote rol weggelegd. (Naast eerder genoemden ook nog de kleurrijke Pauline Viardot). Wat alle componisten, man of vrouw, met elkaar gemeen hebben is hun fascinatie voor die wonderbaarlijke symbiose tussen woord en muziek.
John Duke bijvoorbeeld. Hoewel Duke in verschillende stijlen componeerde is de invloed van de 19e-eeuwse Duitse Lied op zijn werk onverminderd groot gebleven. En componist Samuel Barber, een zeer belezen man. Het is hierom dat zijn lied oeuvre zo veel uitmuntende dichters beslaat: James Joyce, Rainer Maria Rilke, Theodor Roethke.

Lef

Ook de eigentijdse Amerikaanse componist Jake Heggie is een echte Liederencomponist. Countertenor Kaspar Kröner zingt diens lied “The trouble with Trebles in Trousers”. Heggie componeerde dit werk speciaal voor dit stemtype. Heggie’s werken worden gekenmerkt door veel lef, crossover elementen en humor. En die sfeer zit in het hele programma, die niet voor niets Trouble with Trebles heet.

Musici

Henriette Feith en de op nationale en internationale podia werkzame countertenor Kaspar Kröner, zijn professionele solisten die elkaar kennen uit het ensemble- en concertcircuit. Maurice Lammerts van Bueren, is een inmiddels vermaard Liedbegeleider van binnenlandse èn buitenlandse solisten (o.a. Angelika Kirchschlager). Met hem vormt Henriette Feith al sinds hun beider studie aan het Conservatorium van Amsterdam een vast duo. Hij en Kaspar Kröner kennen elkaar van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar Lammerts van Bueren, als docent werkzaam is.

Music on Chairs

Het is alweer het tiende vocale kamermuziekconcert dat Music on Chairs organiseert, en het derde concert op rij in de Mariënhof. Doel van de organisatie is het presenteren van vocale klassieke kamermuziek zo gevarieerd en origineel mogelijk, op hoog niveau. Duur van de concerten is een uur, zonder pauze, op de zondagmiddag.

Concertlocatie

Het concert vindt plaats op zondagmiddag 27 mei om 15.00 uur in het 15e-eeuwse stadsklooster de Mariënhof, Kleine Haag 2, Amersfoort.
Kaarten via http://www.musiconchairs.nl, info@musiconchairs.nl of 06 52 62 85 97.

Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.