Kees Wieringa: Het geheim van Ten Holt

Kees Wieringa geeft op zaterdag 29 maart een pianoconcert in Theater De Lieve Vrouw. Het concert heet ‘Het geheim van Ten Holt’ en is een vervolg op het vorig jaar uitgevoerde ‘Canto Ostinato’.

Opnieuw is het rijke oeuvre van Simeon ten Holt een inspiratiebron voor pianist Kees Wieringa met deze keer aandacht voor ander werk zoals ‘Soloduiveldans’ en ‘Natalon in E’. Daarnaast vertelt Kees Wieringa in dit concert over zijn persoonlijke band met Ten Holt en over zijn composities.

Wieringa ontrafelt op eigenzinnige wijze de muzikale geheimen van de eind 2012 overleden Nederlandse componist Simeon Ten Holt, die een indrukwekkend muzikaal oeuvre naliet.

In zijn muzikale leven zijn verschillende periodes te onderscheiden. In de jaren ’50 componeerde hij een aantal stukken waarin de door hemzelf ontwikkelde diagonaalgedachte tot uiting kwam. Die gedachte hield in het simultaan gebruiken van complementaire toonsoorten in tritonusverhouding. Op die manier kon Ten Holt vrijer omgaan met de tegenstelling tussen tonaliteit en atonaliteit.

Hierna richtte Ten Holt zich meer op het serialisme. De seriële techniek legde een gecodeerde serie waarden van alle muzikale parameters als constructieprincipe aan een werk ten grondslag. Later brak hij met deze periode en werkte van 1975 tot 1979 aan het beroemde Canto Ostinato. Ten Holt noemde de stukken afspiegelingen van zijn eigen innerlijk, in tegenstelling tot de “formalistische” werken die hij vóór Canto Ostinato schreef.

De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 17,-. Raadpleeg de website van Theater De Lieve Vrouw voor meer informatie.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.