Jazzsessies in Miles: ‘zandbak, broedplaats en ontmoetingsplek’

Elke donderdagavond verzamelen de jazzo’s uit Amersfoort en omgeving zich in Miles. In het ruime muziekcafé aan de Hof wordt dan gejamd onder leiding van pianist Jasper Lekkerkerk.

Door Jeroen de Valk

Voor wie het nog niet wist: jamsessions zijn van levensbelang voor de jazz. Gedurende het onvoorbereid maar toegewijd musiceren worden speel- en podiumervaring opgedaan en op peil gehouden, worden contacten gelegd en vloeit de inspiratie rijkelijk.

(Foto: Erna Sanders)

(Foto: Erna Sanders)

Rijp en groen, gerenommeerd en aanstormend, amateur en professional werken samen. Daar moet wel, een paar keer per avond, iets bijzonders uit voortkomen. En als het even misloopt, is dat misschien wel net zo interessant. Want het is jazz, en jazz is nooit af.

,,Wat mij bevalt aan de jazz, is de vrijheid’’, zegt Lekkerkerk. ,,De melodie en de akkoorden liggen vast, de rest vul je zelf in en ontstaat ter plekke. Het is mijn taak als sessieleider om iedere jazzmuzikant aan bod te laten komen. Het is niet de bedoeling dat iedereen tegelijk op het podium staat; dat is ook niet prettig voor het publiek. Ook is het van belang dat het een jazzsessie blijft. Iemand die een paar popliedjes wil doen, is niet op zijn of haar plek. In de pauze ben ik dat soort dingen aan het regelen; dat is soms nog meer werk dan achter de piano zitten.’’

Lekkerkerk (34) leidt de sessies sinds begin 2010. Een paar jaar eerder was hij cum laude afgestudeerd aan het conservatorium van Amsterdam. Hij is een fijnzinnige virtuoos die nooit met zijn virtuositeit te koop loopt; Lekkerkerk, daar zijn alle jazzo’s het over eens, is vooral een voedende, onzelfzuchtige pianist. Permanent bezig met de interactie met de blazers en de timing van de ritmesectie.

Hij verdient zijn brood als docent bij Scholen in de Kunst, en als pianist natuurlijk; onder meer bij de Dual City Concert Band, waarmee hij wereldsterren onder wie Philip Catherine en Randy Brecker begeleidde.

De pianist belt iedere week een ritmesectie bij elkaar, die op een honorarium kan rekenen. ,,Ik kan geen hoge gages bieden, maar het lukt mij toch altijd weer goede jongens te krijgen. Wanneer iemand is verhinderd, bel ik even verder en vind ik vlot een ander. Het is natuurlijk een prettig podium: er staan al een drumstel en een basversterker en er is een goede geluidsinstallatie.’’

Maar is het publiek wel altijd even aandachtig? ,,Soms zijn er mensen die werkelijk geen idéé hebben wat je doet. Een keer liep er opeens een hond op het podium, dat was heel storend. De bassist werd razend. Maar daar staan topavonden tegenover. We hadden ooit de Amerikaanse trompettist Philip Harper en tenorsaxofonist Sjoerd Dijkhuizen als gasten. En we hadden een keer drie top-tenorsaxofonisten naast elkaar staan: Sjoerd, Leo Janssen van het Metropole Orkest en een Rus, Dmitri Shapko.’’

Gedurende zulke nachten is de sessie ‘een zandbak, broedplaats en ontmoetingsplek’.

Lekkerkerk is tevens programmeur van Jazzpodium Amersfoort, een gesubsidieerde serie concerten in Miles, eens per maand op dinsdag vanaf 20.30 uur. De agenda vermeldt onder meer: het Pacific Jazz Octet (7 oktober), Eva Sur Seine (4 november), het Rob van Bavel Trio (9 december) en Bert van den Brink (3 februari).

Jazzsessie, Miles, Hof 25 Amersfoort, iedere donderdag 21.00 uur. Gratis entree.

Meer informatie: www.jasperlekkerkerk.com / www.milesamersfoort.nl

(Foto: Erna Sanders)

(Foto: Erna Sanders)

 

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.