Jazzband Gare du Nord ‘alive and kicking’ in De Flint

De Nederlandse jazzband Gare du Nord trad op donderdag 23 januari op in de bijna uitverkochte grote zaal van De Flint. De zitplaatsen vormden uiteindelijk geen belemmering om te swingen: bij de lange toegift bleef het voltallige publiek staan en werd er zelfs enthousiast gedanst.

[slideshow_deploy id=’6831′]

 

Het concert van Gare du Nord in De Flint was pas het derde uit de nieuwe theatertour met de titel ‘Undressed’. De band startte ruim een week eerder hun tiende 30-City Theatertour. Formeel waren de twee eerdere concerten try-outs, dus de vele Amersfoortse jazzliefhebbers beleefden in die zin de officiële première.

Voor die jazzliefhebbers is Gare du Nord een heel bekende band, waarin zangeres Dorona Alberti en gitarist Aron Raams momenteel de vaste kern vormen. Gare du Nord bestaat al zo’n veertien jaar, kende diverse bezettingswisselingen en is twee jaar geleden zelfs heel ingrijpend gewijzigd, met maar liefst vier nieuwe leden. De uitstekende muzikanten zijn inmiddels uitstekend op elkaar ingespeeld.

Gare du Nord brengt diverse nieuwe songs die 2014 werden geschreven, waaronder ‘Avalanche of Love’, ‘Stronger’, ‘Live My Life’ en ‘Speak Your Mind’. Het is voor het eerst sinds 2011 dat Gare du Nord met nieuw repertoire naar buiten komt. Met de theatertour trapt de band rond zangeres  Dorona Alberti een nieuwe fase af die, naast nieuwe muziek, ook een boek en een documentaire film zal brengen.

,,Het afgelopen jaar stond in het teken van veel live spelen met fantastische nieuwe muzikanten in de band. Het spelplezier spatte er van af en dat leverde frisse energie en creativiteit op. De nieuwe songs die daaruit zijn ontstaan laten zangeres Dorona Alberti excelleren als nooit tevoren. Het voelt als een nieuw begin voor de band”, aldus co-founder Barend Fransen, die zich – net als de andere co-founder Ferry Lancee – in 2013 uit de band terugtrok.

Het nieuwe repertoire wordt door het Amersfoortse publiek warm ontvangen. De band toont veel variëteit, de ene keer in volle sterkte, de andere keer met alleen drum, bas en gitaar. Ook toetsenist Frank Montis neemt enkele leadzang-partijen voor zijn rekening. Als afsluiter van de eerste set spelen Dorona en Aron met hun tweetjes bij wijze van uitzondering een intieme en fantastische cover van ‘Natural Woman’, om het publiek niet met het wat sombere, bluesy “Call It Quits” de pauze in te sturen. ,,Dat zou niet goed zijn voor de baromzet”, grapt Dorona.

Met zangeres Dorona Alberti als boegbeeld en de nieuwe bandleden is Gare du Nord nog steeds ‘alive and kicking’ en na afloop gaven bezoekers aan dat dit het beste concert van de band was dat ze ooit hoorden. ‘We Still Grow’, dat al zo’n tien jaar op het repertoire staat, is dus nog steeds een toepasselijke afsluiter. Enkele bandleden namen ook de tijd voor het signeren van de cd’s en kregen als commentaar: “Jullie groeien nog steeds!”

De huidige bezetting van Gare du Nord bestaat uit: Dorona Alberti – zang; Aron Raams – gitaar en zang; Frank Montis – toetsen en zang; Guido Nijs – saxofoon; Mark Schenk – drums en percussie; Guus Bakker – bas.

Tijdens de tourperiode verkoopt de band de recente 3cd-box ‘Gare du Nord Collected’: 55 songs van alle albums  tot nu toe. Drie cd’s samen voor slechts 15 euro, met de Undressed Tourposter, dat mag je toch wel een koopje noemen.

Voor de schrijver van dit artikel was het concert overigens extra bijzonder, want met zijn coverband Wenzdayz heeft hij vier nummers van Gare du Nord op het repertoire. Ze speelden daar overigens maar één van: de hitsong ‘Beautiful Day’.

Meer foto’s staan op Facebook

 

 

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *