Jazz Festival barst los

Vandaag begint het Jazz Festival in de Amersfoortse binnenstad. Tot en met 18 mei belooft de 35e editie van Rabobank Amersfoort Jazz een boordevolle programmering van jong talent en gevestigde namen. Deze lustrumeditie kent zes buitenpodia en twee binnenlocaties. De complete programmering is te raadplegen op www.amersfoortjazz.nl. Eempodium selecteerde een aantal bijzondere optredens van jong en iets ouder talent.

Donderdagmiddag om 16:30 uur start het festival met ‘De Aftrap’, een mix van verschillende optredens aan boord van scheepshotel Vita Nova. Talent uit Amersfoort en omstreken krijgt de kans om hun muzikale kwaliteiten te etaleren. Percussioniste Danique Kos en singer-songwriter Colin van de Weteringh geven elk een optreden op het schip. Gitarist Maarten Keesman speelt jazzmuziek en groovy stukken samen met een aantal bevriende artiesten. Arjen van der Linden timmert al langer aan de muzikale weg. Hij is niet alleen drummer, maar ook voormalig Stadsdichter van Amersfoort en kunstschilder.

Vrijdag is de jazzband BRUUT! een niet te missen optreden op de Groenmarkt. De vierkoppige band speelt, strak in pak en in traditionele bezetting, snelle, vuige en natuurlijk brute jazz. Daarnaast kiezen programmeurs van Nederlandse jazzclubs elk jaar de meest veelbelovende talenten uit, die ook hun eigen muziek componeren. Dit jaar zijn dat saxofonist Floris van der Vlugt, met zijn band Windkracht 7, en pianist Miguel Rodríguez. In het kader van de Young VIP Tour staan beide dit jaar op zaterdag op het Lieve Vrouwekerkhof.

Op zaterdag sluit Tim Wes af op de Groenmarkt. De nu 19-jarige Wes groeide op in een hechte, muzikale familie. Zijn muzikale carrière begon ooit met de blokfluit. Vervolgens kwam hij via klarinet en sopraansax bij de tenorsaxofoon uit. Jazz voert bij hem de boventoon, maar ook hip-hop, soul, funk en pop zijn belangrijke elementen in zijn spel. Bekijk hier zijn optreden bij DWDD en hier een documentaire over deze piepjonge saxofonist.

Op zondag verdienen zowel Jungle By Night als Kris Berry & Perquisite bijzondere vermelding. Beide bands staan voor mooie en energieke optredens. Perquisite is geboren als Pieter Perquin en is al meer dan tien jaar actief in de muziekscene. In 2003 brak hij door als onderdeel van het duo Pete Philly & Perquisite. Ze brachten twee albums uit, toerden vijf jaar lang intensief over de wereld en wonnen verschillende muziekprijzen. Jungle By Night veroverde poppodia en festivals met een zeer energieke mix van afrobeat, jazz, Ethiopische muziek en psychedelische rock.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.