Jamsessie van een andere planeet

De Mannenzaal was vrijdagavond podium van Spaanse en Israëlische musici tijdens Amersfoort Jazz. Tussen de bedsteden van de slechts half gevulde slaapzaal van de Mannenzaal speelde de Spaanse gitarist Nono Garcia een prachtige set met eigen nummers die zich afspeelde op het grensvlak van jazz en flamenco. Gelukkig blijft het niet bij dit ene optreden van de Spanjaard met zijn trio; Garcia speelt op zaterdagavond tijdens de ‘Spanish Night”van het festival in Theater de Lieve Vrouw en zondagmiddag gaat hij de uitdaging aan met Thijs Borsten tijdens een ‘international guitar challenge’.

Een geleende gitaar
Ongeveer een kwartier later dan gepland begon in de kapel van de Mannenzaal het concert van het Alexey León trio. Deze keer was de zaal goed gevuld met vooral veel nieuwsgierige luisteraars. De in Nederland nog weinig bekende saxofonist had naar eigen zeggen een ‘voorzichtige’ playlist samengesteld. Met Voro Garcia op trompet en Ivan Cebrian op gitaar aan zijn zijde werd snel duidelijk dat het niveau van dit trio wel eens kon uitstijgen tot ver boven het dak van de middeleeuwse kapel. Gitarist Cebrian zette zijn ‘looper’ in om met de baslijnen van zijn gitaar de soms flink lastige maatsoorten te ondersteunen. Tegen het einde van het bijna één uur durende concert ging Garcia staan en speelde gitaarsolo’s doorregen met flarden Al Dimeola en Larry Carlton. Gek genoeg, niet eens op zijn eigen gitaar. Cebrian had ‘s middags nog een bezoek gebracht aan de muziekwinkel van Kees Dee op de Leusderweg en verliet dit Amersfoortse walhalla van muziekinstrumenten met een geleend exemplaar. Kees Dee: “Ik vind het gewoon leuk om die jongens te helpen. Ik heb er ook niks voor gevraagd.”

Cross-over Rabobank Amersfoort Jazz al geslaagd voor het was begonnen

Het drietal werd beloond met een staand applaus. Tijd voor een toegift was er helaas niet, want in de aanpalende slaapzaal van de Mannenzaal zat de Israëlische pianist Uriel Herman al klaar achter de concertvleugel. Samen met Uriel Weinberger op saxofoon, dwarsfluit en woodwind, proefde je de melodieën die zo specifiek zijn voor zijn land van herkomst en welke je bijvoorbeeld ook hoort doorklinken in het spel van landgenoot en bassist Avishai Cohen. Weinberger speelde versterkt, bij de vleugel ontbrak dit echter. Dit werkte vooral in het nadeel van Herman tijdens de solo’s van zijn compaan. Beter was geweest beiden onversterkt in de slaapzaal te laten musiceren. En waarom niet de vleugel (lees musici) opstellen tussen het publiek?

Piano naar de revisie
In het stadscafé van de Observant werd de avond ten slotte afgesloten met een jamsessie geleid door een illuster kwartet uit Korea, AsianScholars. Dat de organisatie een goede keus heeft gemaakt om deze jonge musici ook te strikken voor deze klus, werd al snel duidelijk. Pianist Yechan Kim, drummer Hongie Kim en contrabassist Inyoung Kim speelden weliswaar jazzstandards -zoals gebruikelijk tijdens een jamsessie-, maar je moest toch minstens van een ander planeet komen, of uit Spanje, om deze drie mannen bij te houden.  Het stel jonge Koreaanse honden ging los tijdens elke solo, en de inmiddels na een korte verfrissing teruggekeerde Spaanse trio van Alexey León vond het maar wat leuk om samen met de Aziaten de sterren van de hemel te spelen.  Gitarist Ivan Cebrian liet wederom van zich spreken met zijn geleende gitaar. Pianist en bandleider Yechan Kim leek op weg te zijn de piano van het stadscafé naar de revisie te willen sturen.

Bennik inspireert Beets
Inmiddels was het stadscafé tot de nok toe gevuld met voor bijna het grootste deel muzikanten. Tijdens de eerste wisseling van de wacht beklom pianist Peter Beets het kleine podium en nam plaats achter ….het drumstel. Ongetwijfeld was hij geïnspireerd geraakt tijdens zijn optreden met drummer Han Bennink eerder die avond, op de Groenmarkt. Het bewijst maar weer eens dat jamsessies tot echt alles kunnen leiden. De cross-over die het festival zo hartgrondig ambieert, was al geslaagd nog voor het was begonnen, maar kreeg zijn apotheose in deze late uurtjes van het stadscafé.

Zaterdagavond, klokslag 23.00 uur, weer een jamsessie in de Observant. Niet te missen.

Op de foto v.l.n.r. Alexey Leon (saxofoon),  Ivan Cebrian (gitaar) en Voro Garcia (trompet). Foto: Nico Brons.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.