De Sint Jorispenning. Voor wie er nog nooit van gehoord heeft: deze penning wordt door de gemeente Amersfoort uitgereikt aan iemand die 1. “een grote bijdrage heeft geleverd aan de stad, op diverse gebieden: onder meer sport, kunst, cultuur, bouwkundig, economisch of politiek” en 2. “de inspanningen van deze persoon hebben een herkenbaar en zichtbaar effect in de stad.”
Zondag 4 juli 2021 -tijdens de 4e Obstaclerun Amersfoort- op het evenementenveld bij Park Schothorst ving ik burgemeester Lucas Bolsius op, in de veronderstelling dat hij was gekomen het startschot te verzorgen. Met de zilveren ambtsketting om zijn nek en de microfoon van de omroepinstallatie in zijn hand vroeg hij mij ook even op het podium (de laadklep van de geluidswagen). Het ‘interview’ dat hij mij op zijn bekende gevatte wijze afnam werd allengs een speech, met als slotakkoord de uitreiking van de Sint-Jorispenning! Verrast en geëmotioneerd nam ik de penning in ontvangst. Terwijl ik dit schrijf ligt hij voor mij op tafel (de bijbehorende speld heb ik ter plekke weggegeven aan iemand die ik bijzonder waardeer). De officiële motivatie van de gemeente is te lezen op deze pagina.
Inderdaad is sport ‘zeg maar mijn ding’ geweest de afgelopen tientallen jaren (en is het nog steeds trouwens). Ik heb al in de vorige eeuw diverse hardloopevenementen mede mogen organiseren, was betrokken bij de lokale sportkoepel, heb de kleinschalige maandelijkse Parkruns opgezet, zet al tien edities mijn schouders onder de Marathon Amersfoort, en heb gemeenteraadsleden en sportambtenaren voor, na en tussen de verkiezingen lastig gevallen over het sportbeleid.
Op cultureel gebied was ik de afgelopen jaren (als voorzitter) betrokken bij de Stichting Eempodium, met als platform de website waarop u dit bericht leest. Behalve de nodige energie in het vrijwillig bijhouden van een deel van de agenda van het platform (waarop praktisch alles te vinden is van de bijna 90 podia in en om Amersfoort) en bijvoorbeeld het deelnemen aan introductiedagen voor nieuwe inwoners, heb ik er de nodige energie in gestoken om een bijdrage uit het Amersfoortse fonds met subsidies voor cultuur binnen te halen. Drie keer hebben we aanvragen die ik mede heb voorbereid ingediend en drie keer zijn ze afgewezen door de commissie BACK. De derde en laatste aanvraag is enkele maanden geleden afgewezen. De commissie oordeelde bij de tweede keer dat wij onze aanvraag indienden de ‘digitaal blokkenschema agenda’ voldoende scoorde op zakelijke kwaliteit, de samenwerking met diverse culturele instellingen en partijen als positief wordt gezien en dat het van meerwaarde zal zijn voor het Amersfoortse culturele klimaat in de zin van informatievoorziening, en voor het genereren van publiek. Echter als reden om onze aanvraag af te wijzen zei de de commissie “dat ze geen meerwaarde zag in onze agenda ten opzichte van de agenda van Tijd voor Amersfoort”. Mijn klomp brak acuut doormidden, immers het voorgaande lezend kan iedereen tot de conclusie komen dat de commissie zichzelf tegenspreekt. Bij de derde keer aanvragen werden ook nog eens de spelregels tijdens het spel veranderd. Een rechter zou gehakt gemaakt hebben van al het gehannes van de commissie. Afijn, zonder er hier verder nog over uit te wijden, nam ik daarna het besluit met mijn voorzitterschap te stoppen. Bernard van Gellekom gaat het voorzitterschap overnemen en ik wens Bernard alle succes toe.
Inmiddels ben ik naar Friesland verhuisd en moet wel zeggen dat ik Amersfoort mis, vooral met alles wat er op cultureel gebied wordt georganiseerd. Als je kijkt naar de agenda op deze Eempodium site kun je niet anders concluderen dat er veel, heel veel te genieten is in en om Amersfoort. Met het aanstaande World Jazz festival van Alexander Beets bijvoorbeeld (ook houder van de Sint-Jorispenning) wordt Amersfoort vanaf 5 augustus aanstaande weer ondergedompeld met uitstekende jazz en wereldmuziek. En zoals velen van jullie weten, is jazz ook mijn ding. Ik kom zeker kijken, luisteren en genieten.
Jaap Hengeveld