Afgelopen donderdag ging ‘Arbeid Adelt’ van Wieke ten Cate in première. Het stuk handelt over de sluiting van de Prodentfabrieken waar het ook wordt gespeeld. Het publiek beloonde het team na afloop terecht met een minutenlange staande ovatie. Dit weekeinde te zien tijdens Spoffin en daarna nog drie weekeinden t/m zondag 14 september.
Door Gerard Chel
De hoofdrol wordt gespeeld door Dennis Rudge (o.m. rollen in Sonny Boy, Aida, Cash) die vier geheel verschillende personeelsleden uitbeeldt, onder wie ook de manager die het dramatische besluit mag mededelen en de sluiting mag uitvoeren. Elk van de vier personeelsleden beleeft de sluiting uiteraard op geheel eigen wijze en Dennis staat voor de moeilijke opgave om die vier verschillende personages te spelen in steeds hetzelfde decor en in nagenoeg dezelfde kleding, zodat hij alleen met stem en mimiek dat onderscheid kan maken.
Bovendien staat hij een uur lang alleen op ‘het toneel’ (een lege fabriekshal) met ook tekst voor een uur. Hoewel Dennis in het begin enige moeite had om zich telkens door deze opeenvolgende transformaties te bewegen, verliepen de overgangen steeds soepeler, uiteindelijk bijna natuurlijk. Hij werd gaandeweg steeds vrijer in die overgangen, waardoor je als publiek overigens wel goed bij de les moest blijven welke van de vier personen werd gespeeld. Dat onderscheid mag wat mij betreft wel ietsje meer geaccentueerd worden. Niettemin kreeg de acteur terecht veel lof voor de indrukwekkende manier waarop hij de vier rollen neerzette.

Dennis Rudge in Arbeid Adelt – Foto door Cees Wouda
Voor het stuk interviewde theatermaakster Wieke ten Cate een dozijn oud-personeelsleden en hun teksten lagen aan de basis van ‘Arbeid Adelt’. Bij de première, donderdag in de Prodentfabrieken, waren dan ook veel oud-personeelsleden aanwezig. Getuige de reacties tijdens en na de voorstelling, was het stuk voor velen zeer herkenbaar.
Ten Cate speelt graag stukken op locatie, zoals vorig jaar op de afvalberg van Smink. Het liefst had ze dit stuk gespeeld in een nog draaiende tandpastafabriek, maar de sluiting gooide roet in het eten. In de herkansing heeft ze met ‘Arbeid Adelt’ niet alleen een mooi theaterstuk neergezet, ze legt ook een stukje sociale bedrijfsgeschiedenis bloot. Dat geeft de voorstelling extra franje. Bovendien maakt zij op een geraffineerde manier gebruik van de locatie, want soms heb je amper in de gaten dat je in een fabriekshal zit. Tegelijkertijd voel je als publiek dat dit stuk maar op één plek gespeeld kan worden: hier in de hal waar ooit tubes tandpasta werden ingepakt. Als je een goede neus hebt, ruik je de menthol nog…
Bekijk meer foto’s op de website van Cees Wouda, www.ceeswoudafotografie.nl.