Willem Wernsen: ‘Ik fotografeer met mijn borstkas´

De Amersfoortse fotograaf Willem Wernsen (1954) was zaterdagochtend te gast in het programma Golfbreker Actueel van Golfbreker Radio. Herma Klein Kranenberg heeft hem tijdens het Cultureel Kwartiertje geïnterviewd over onder meer zijn expositie die momenteel te zien is in de Aegtenkapel. Het interview is te beluisteren via deze link. Vooraf maakte ze voor Eempodium.nl alvast een miniportret van hem.

,,Willem Wernsen is een straatfotograaf met een warm oog voor wat mensen beweegt. Begonnen als slager in Amersfoort, waar naast het hakblok zijn camera altijd paraat lag om tussen het vlees snijden door een mooie plaat te schieten, ontwikkelde hij zich tot een internationaal bekend fotograaf met exposities tot in China aan toe.

Willem Wernsen (Foto: Lieve De Bleeckere)

Willem Wernsen (Foto: Lieve De Bleeckere)

,,Wernsen heeft drie fotoboeken op zijn naam. Beautiful People, Timeless en Behind The Great Wall bevatten tijdloze impressies van het wezenlijke van de mens. Altijd op zoek naar ‘the storytellende picture’ die in één oogopslag de kern van de geportretteerde weergeeft. Wernsen is een fotograaf met een groot sociaal hart: ‘Ik fotografeer met mijn borstkas. Kijken doe je met je ogen, zien met je gevoel.’

In de St. Aegtenkapel is tot en met 8 maart een dubbelexpositie te zien van het werk van Willem Wernsen en zijn partner Lieve De Bleeckere. Portretfoto’s uit Parijs, New York, Gent én Amersfoort zijn er te bewonderen.

Wernsen beschikt niet alleen over een sterk beeldend vermogen om prachtige portretten te maken, hij kan ook zeer beeldend vertellen. Daarbij verloochent hij zijn afkomst niet en praat hij soms als de slager die hij vroeger was: ‘Met een echt, fysiek boek heb je vlees in je handen.’ en: ‘Een negatief moet zo ruim zijn dat je een vleesrandje moet kunnen wegsnijden.’

Als muzikaal intermezzo tijdens het interview koos Willem Wernsen voor het nummer New York, New York van Frank Sinatra. In de uitzending licht hij zijn keuze toe. Ongetwijfeld heeft een en ander te maken met de bijzondere foto’s die hij in New York schoot. Willem maakte door het raam van een restaurant een lucky shot van een vrouw die doet denken aan ‘Anne Frank op oudere leeftijd’.”

  Hieronder een heel korte impressie van het  werk van Willem Wernsen.
 Int6 EPSON scanner image EPSON scanner image Int2 Int1
Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *