Voor Golfbreker Radio interviewde Herma Klein Kranenberg bibliothecaris en auteur Karin Horst. Het radio-interview is te beluisteren via een soundcloud.
Karin Horst is dol op lezen en schrijven. Ze schreef het kinderboek ‘Het geheim van de haspelnap’ en gaf dat boek in eigen beheer uit via haar uitgeverij ‘Bekenstein’. Verzot als ze is op lezen en schrijven, koestert ze ook lezers en schrijvers via haar werkzaamheden bij bibliotheek Eemland. Samen met haar collega’s organiseert ze de meest uiteenlopende lees- en schrijfactiviteiten voor zeer diverse doelgroepen. Daarnaast runt Karin haar eigen privébibliotheek aan huis. ‘Mijn buurjongen, enthousiast lid van de bibliotheek overigens, leent momenteel bij ons alle boeken van Harry Potter. Hij kan lekker doorlezen zonder te hoeven reserveren bij de bieb.’
Voor velen is Karin Horst hét gezicht van bibliotheek Eemland. Naar eigen zeggen omdat ze daar ‘al een eeuwigheid’ werkt en een tijdlang de public relations van de bibliotheek onder haar hoede had. ,,Toen ik als twintigjarige begon, ontmoette ik collega’s die al dertig jaar actief waren. Dertig jaar! Inmiddels werk ik met mensen die minder jaren tellen dan de jaren dat ik hier rondloop.”
Specialist cultuur en mediawijsheid
Op haar huidige visitekaartje staat ‘specialist cultuur en mediawijsheid’. Niet zo gek dus dat ik van Karin, voorafgaand, tijdens en na ons gesprek, lees- en culturele tips te over krijg. ‘Human’ een documentaire van de Franse filmmakerYann Arthus-Bertrand, staat hoog op haar lijstje met aanbevolen culturele uitstapjes. ‘Zo’n mooi en indringend beeld over hoe het leven kan zijn. Het laat ook zien hoe oneerlijk het verdeeld is in de wereld.’
Leesbevordering
In al die jaren dat Karin Horst voor de bibliotheek werkt, is er natuurlijk veel veranderd. Tegelijkertijd staat het plezier in lezen meegeven nog steeds voorop. ,,Leesbevordering is nog steeds ons uitgangspunt. Dat geldt voor jong en oud. We doen het op verschillende manieren. We bezoeken scholen, helpen mee als het gaat om schoolbibliotheken, verzorgen lessenpakketten, kortom we organiseren van alles om de jeugd de stap naar de bieb te laten zetten. Voor laaggeletterden spannen we ons ook extra in. We willen graag dat ook zij hun weg vinden in de maatschappij en dus ook de weg naar de bibliotheek.”
Nieuwe initiatieven
Er zijn naast de vertrouwde activiteiten veel nieuwe initiatieven in bibliotheek Eemland. Horst: ,,Ik bof met een leuke directeur. Als ik een goed plan heb, mag ik het uitvoeren.” Zo pleitte ze voor meer aandacht voor Eemlandse schrijvers. ,,Ik houd heel erg van lezen. Als er geen schrijvers zijn, is er ook niets te lezen. Het leek me goed om onze producenten te leren kennen.’ Via allerlei activiteiten worden (Eemlandse) schrijvers en lezers nader aan elkaar voorgesteld. Of het nu een lezing in de Keizaal is, een boekpresentatie van een auteur of een maandelijks boek-van-de-maandgesprek boven bij de espressobar. ’De samenwerking met de verschillende boekhandels loopt heel plezierig. Bij het boek-van-de-maandgesprek schuift altijd iemand van boekhandel Veenendaal, de Algemene Boekhandel of SpeelBoek aan, er is een medewerker van bibliotheek Eemland, een lezer en als het even lukt ook een Eemlandse auteur. Het levert gegarandeerd interessante leestips op.”
Het gaat niet alleen om nieuw verschenen titels, ook eerdere boeken passeren de revue. ,,Het aardige is dat je op boeken wordt gewezen die je anders niet zo snel zou pakken. Ik steek er elke keer weer wat van op.” Inmiddels heeft dit Amersfoortse initiatief navolging gevonden bij andere bibliotheken.
Wikipedia en de Erasmusprijs
Iets anders waarmee bieb Eemland mee voorop loopt, is het samenwerkingsverband met de Wikipedianen; de grote gemeenschap van vrijwilligers die bijdragen aan Wikipedia, de vrije internet-encyclopedie. De artikelen in deze encyclopedie zijn voor iedereen beschikbaar en worden geschreven door een (internationale) groep van vrijwilligers. De Amersfoortse bibliotheek biedt als eerste en enige bieb huisvesting aan een aantal Wikipedianen. Zij werken hier aan projecten en houden regelmatig ’spreekuur’ om vragen te beantwoorden. Karin Horst: ,,Ze benaderden mij of ze met ons konden samenwerken. Ik vond het meteen een geweldig idee. Wikipedia staat voor kennis delen, dat sluit perfect aan bij de doelstelling van een bibliotheek. Zo versterk je elkaar. Het mooie is dat de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag het initiatief heeft omarmd; ook daar hebben Wikipedianen inmiddels onderdak gevonden.”
Uitreiking Erasmusprijs
Onlangs ontving de Wikipedia Community uit handen van de Koning de prestigieuze Erasmusprijs. Karin Horst smaakte het genoegen bij de uitreiking van deze prijs aanwezig te zijn in het Paleis op de Dam. ,,Heel bijzonder. Wikipedia doet veel goed werk en het is een mooie bekroning.” En zo stond de Amersfoortse gezellig te borrelen in koninklijk gezelschap. Op de vraag of ze nog neigingen had het koninklijke paar wat leestips toe te fluisteren, antwoordt ze gedecideerd: ,,Nee hoor, geen enkele behoefte toe.” Wandelende bieb Karin hield zich dus in voor de gelegenheid. Of zou ze toch…? ,,Echt niet. Ik zou voor geen goud in hun schoenen willen staan trouwens.”
Positief imago
Kort na de uitreiking van de Erasmusprijs was Karin alweer te spotten bij een andere belangrijke event, de verkiezing van de beste bibliotheek van Nederland. ,,Amersfoort was genomineerd, heel eervol natuurlijk. Wat mij betreft kwam de nominatie nog iets te vroeg. De recente verhuizing vanaf de Zonnehof naar het Eemhuis heeft flink wat werk met zich meegebracht. We hebben de boel weliswaar goed op orde, maar er ligt nog het nodige dat beter kan. Vergelijk het met de plinten in een nieuw huis die nog moeten worden afgelakt of dat peertje dat je nog moet vervangen. Met dat soort klusjes zijn we nu volop bezig. De bewegwijzering in het gebouw is bijvoorbeeld verbeterd en zo zijn er nog wat zaken. Al met al heeft ons nieuwe onderkomen ons veel opgeleverd. Het Eemhuis heeft een positief imago en trekt veel publiek. Bij jongeren is het in trek, er komen veel scholieren en studenten.” Alle reden tot tevredenheid dus.
Lezen geeft rust
Karin Horst borrelt van de ideeën. Wat zou ze graag realiseren in de komende periode? ,,De Stichting Schoolschrijver in Amsterdam brengt kinderen op scholen in contact met schrijvers. Zo nodig je op een laagdrempelige manier kinderen uit om de stap naar de bibliotheek te zetten. Prachtig initiatief. Wie weet kunnen we iets dergelijks hier ook starten met onze Eemlandse schrijvers.”
Niet iedereen immers beschikt over een inspirerende buurvrouw die enthousiast boeken uitleent aan haar buurjongetje. Zit ze ook wel eens rustig met een boek voor haar neus? ,,Ja hoor. Ik heb het ook nodig om tot rust te komen, anders draaf ik maar door. Ik doe mee aan de uitdaging ‘Een boek per week’. Voor mij een mooie stok achter de deur om meer te lezen.” Met een gelukzalig blik: ,,Lekker met een boek op de bank.”
Meer informatie over de activiteiten van bibliotheek Eemland via deze link.