Holland Opera brengt indrukwekkende Orfeo Underground

Het is niet bepaald een voor de hand liggende locatie voor een opera: de Eemgarage, het grote parkeerterrein onder het Eemplein in Amersfoort. Toch koos Holland Opera juist deze bijzondere plek voor Monteverdi’s opera over het klassieke, mythische liefdesverhaal over Orpheus, die zijn geliefde Eurydice probeert te redden uit de onderwereld. Onder regie van Joke Hoolboom en dramaturg Carel Alphenaar beleefde Holland Opera op vrijdag 23 mei een succesvolle première voor een uitverkochte ‘zaal’.

orfeus2

orfeus1

De duistere sferen van de spannend belichte garage onderstreepten het onderwereldgevoel, zeker op de momenten dat het werd aangezet met felrode verlichting, laag drijvende misteffecten en fraaie, angstwekkende kostuums van het koor. Tijdens de openingsscène (de bruiloft van Orpheus en Eurydice) gaf een kleurrijke verlichting juist een feestgevoel, waarbij de bezoekers op de muziek van DJ Qbical werden uitgenodigd om mee te dansen in een hippe clubsfeer. Lichtontwerper Maarten Warmerdam wist een fraaie mix van licht en duisternis te creëren.

Het publiek werd getrakteerd op een heel bijzondere opera, die op allerlei technische fronten een flinke uitdaging moet zijn geweest, niet alleen qua belichting. Want hoe breng je op zo’n vreemde, akoestisch complexe locatie het geluid voor elke bezoeker goed over zonder galm en vertragingen? De oplossing lag in aangename, draadloze koptelefoons voor alle bezoekers. Zo was de mix van de solisten, koor en orkest overal uitstekend te horen. Af en toe ging die koptelefoon bij de luisteraars even af om te beseffen dat men toch echt live aan het spelen en zingen was.

orfeus3

orfeus4

De oudste opera uit de klassieke muziekgeschiedenis werd in een modern jasje gestoken, mede dankzij de inbreng van dancemuziek van DJ Qbical. Verrassend was ook de virtuoze bijdrage van flamencogitarist Eric Vaarzon Morel, bij het grote publiek onder andere bekend van zijn optredens bij De Wereld Draait Door. Een spannende mix van klassiek, flamenco en dj-klanken, visueel ondersteund met wervelende en emotionele dans.

Na een daverende ovatie kon het publiek bovengrounds nog even napraten onder het genot van een glas champagne in het KadeCafé.

Hulde aan Holland Opera. Voor wie de eerste voorstellingen gemist heeft: Orfeo Underground speelt nog tot en met zaterdag 7 juni. Meer informatie via www.hollandopera.nl

orfeus7

orfeus8

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.