Den Tex en Timmerije in de Algemene Boekhandel

Eempodium-redacteur Jeroen de Valk sprak op woensdagavond 12 november het schrijversechtpaar Charles den Tex en Anneloes Timmerije. De twee, ook partners in het dagelijkse leven, publiceerden onlangs hun eerste gezamenlijk geschreven boek onder de onalledaagse titel ‘Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd’.

In de Algemene Boekhandel lieten zij zich bevragen door De Valk over deze historische roman, die inmiddels de aandacht heeft getrokken van de landelijke dagbladen en tv-programma’s waaronder De Wereld Draait Door.

Charles den Tex en Anneloes Timmerije - Foto Cees Wouda (1 van 3)

Charles den Tex en Anneloes Timmerije in gesprek – Foto Cees Wouda

Veel ouderen met herinneringen uit de eerste of tweede hand aan de Tweede Wereldoorlog waren naar de Amersfoortse boekhandel gekomen. De lijvige roman handelt immers over een echtpaar dat gescheiden wordt gedurende deze oorlog; zij belandt in een jappenkamp, hij behoort tot de oorlogsvliegers die gelegerd waren in Australië.

Den Tex en Timmerije vertelden over het vele archiefonderzoek dat aan het schrijven vooraf was gegaan, over de inderdaad onwankelbare liefde tussen de hoofdpersonen Guus en Lienke Hagers en over nóg een vergeten verhaal: dat van de vliegeniers die nooit de verdiende erkenning kregen, en van wie enkelen zelfs ten onrechte achter tralies belandden.

Dit laatste gebeurde op last van Generaal Spoor, die wilde laten zien dat hij van aanpakken wist. Spoor wilde eigenlijk zélf in Nederlands Indië de macht overnemen en vernietigde de informatie waaruit hun onschuld kon blijken.

Charles den Tex en Anneloes Timmerije - foto Cees Wouda (2 van 3)

Jeroen de Valk interviewt Charles den Tex en Anneloes Timmerije – foto Cees Wouda

De schrijvers hielden na de pauze een korte lezing met dia’s van Guus, Lienke en hun omgeving. Daarna kon het publiek vragen stellen. De uitwisseling van gedachten ging nog door gedurende het traditionele signeren van de boeken.

Eén van de aanwezigen bleek namelijk familieleden te hebben die ook op gruwelijke wijze geïnterneerd waren in de jappenkampen, een andere bleek zelfs een ver familielid te zijn van Lienke Hagers. De schrijver concludeerden dat zo nog veel wetenswaardigheden naar boven kwamen, maar dat de essentie van het boek kan worden gehandhaafd.

Charles den Tex en Anneloes Timmerije - foto Cees Wouda (3 van 3)

Den Tex en Timmerije signeren hun boek na afloop van het vraaggesprek – Foto Cees Wouda

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.