Afgelopen maandag meldde Nieuwsuur dat Amersfoort miljoenen heeft misgelopen met het besluit het Armando Museum niet langer in Amersfoort te huisvesten. Weet u het nog? Daags na de fatale brand op 22 oktober 2007 riep toenmalig burgemeester Van Vliet dat de Elleboogkerk, waarin het museum was gevestigd, zou worden herbouwd en het werk van Armando zijn plek terug zou krijgen. Echter Amersfoort besloot het werk van de kunstenaar, die alles met Amersfoort heeft en niets met Utrecht, te verkwanselen aan de Domstad. In een kasteel, diep verscholen in het bos van Amelisweerd, werden Armando’s werken getoond in kleine, donkere kamers tegen een achtergrond van Chinees behang. Wie kon zoiets in hemelsnaam bedenken? Er kwam vervolgens ook geen hond. Behalve tegenvallende bezoekersaantallen speelde ook mismanagement een rol bij de uiteindelijke sluiting van Museum Oud Amelisweerd (MOA). Vlak voor zijn overlijden, afgelopen jaar, besloot Armando zijn collectie geheel terug te halen uit MOA.
Met de verhuizing van de werken van Armando gaf de gemeente Amersfoort destijds aan Oud Amelisweerd nog een bruidsschat mee ter grootte van jaarlijks honderdduizend Euro. Nu uit informatie van Nieuwsuur blijkt dat Armando zijn hele oeuvre (waaronder duizend schilderijen) destijds had willen nalaten aan Amersfoort, heeft de stad haar grootste diamant verloren en cultuurgeld (lees gemeenschapsgeld) weggegooid. Saillant is dat de Amersfoortse raad niet voorstemde om een raadsenquête uit te voeren op voorspraak van raadslid Ben Stoelinga (Amersfoort2014). Stoelinga zegt in Nieuwsuur dat hij het er niet bij laat zitten: “Ik zal hier toch vragen over blijven stellen, want ik vind het een schande.” We kunnen alleen maar hopen dat onderliggende stenen boven komen en dat de uitkomsten een les zijn voor iedereen die betrokken was bij de opeenstapeling van verkeerde besluiten die Armando uit Amersfoort hebben gejaagd. Voor Armando’s werk gaan we naar een andere stad, naar Museum Voorlinden in Wassenaar, waar het indringende werk van de kunstenaar en schrijver nog tot 5 mei is te bezichtigen. Gaat u ook mee?
Lees ook: “Amersfoort is altijd mijn bron geweest, daar komt mijn thematiek vandaan”
Restaurator Ep de Ruiter (rechts) en Onno Maurer, conservator van Museum Flehite dragen een door de brand beschadigd schilderij van Armando over ‘t Zand (Foto: Marc van der Kort)