Groots met een zachte G in ’t Gooi: AJO-optreden met Guus Meeuwis


In het hart van het Gooi, aan de vijver Rust Wat in Blaricum, vond afgelopen vrijdag 30 juni een bijzonder concert plaats. Voor de twintigste editie van het Zomerconcert waren de jonge musici van het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO) uitgenodigd voor een optreden. Op het programma stonden werken van Nikolaj Rimski Korsakov, Maurice Ravel en Aleksander Borodin. Na de pauze begeleidde het AJO een van de grootste artiesten van ons land: Guus Meeuwis, ambassadeur van Stichting Papageno die de Zomerconcerten mede organiseert. Samen met fotograaf Walter Goyen (die deze keer alleen zijn pocketcamera bij zich had) was ik getuige van een indrukwekkend concert.

Tekst: Herma Klein Kranenberg
Foto’s (met pocketcamera): Walter Goyen

Stichting Papageno

Stichting Papageno, in 1997 opgericht door Jaap en Aaltje van Zweden, viert dit jaar haar twintigjarig jubileum. Een van de feestelijkheden rondom dit jubileum was het Zomerconcert bij Rust Wat. Dat het Amersfoorts Jeugd Orkest zelf ook een jubileum te vieren heeft, namelijk het 55-jarig bestaan, was een gelukkig toeval dat resulteerde in deze geweldige avond in ’t Gooi.

Popartiest Guus Meeuwis zit al ruim twintig jaar in het vak. Hij is zeer bekend vanwege zijn Nederlandstalige repertoire. Speciaal voor dit optreden zijn van enkele hits van Guus arrangementen voor symfonieorkest gemaakt.

Kwakende eenden

De samenwerking tussen de Brabantse Guus en het jeugdsymfonieorkest uit Amersfoort leverde sfeervolle beelden op. Toeschouwers die luidkeels meezongen en meedeinden op nummers als ‘Tranen gelachen’ en ‘Jouw hand’, kinderen die stil en aandachtig luisterden of juist uitbundig dansten aan de rand van het water. Voltallige eendenfamilies in de vijver leken ritmisch in de maat mee te kwaken met de klanken van het orkest. Het was alsof ze de aanwijzigingen van dirigent Rolf Buijs vanaf het podium naadloos opvolgden.

Voor de oplettende kijker was de weerspiegeling van de baton van Buijs goed zichtbaar in de rimpelloze vijver van Rust Wat.

Met de bekende hit ‘Brabant’ kregen Guus en het AJO iedereen op de been, eend of niet. Even waren we allemaal Brabanders, verenigd in het Gooische Blaricum.

Samenwerking

‘Opvallend onopvallend’ was de vlekkeloze organisatie van het geheel. Ruim 1250 bezoekers hun plek te laten vinden op de tribune en hen daarbij te voorzien van een hapje en een drankje tot soms complete picknickmanden aan toe, vereist een goede afstemming en samenwerking tussen alle betrokkenen. Dit nu was perfect geregeld. De vrijwilligers van Stichting Papageno, veelal autistische jongeren, zetten gedurende de hele avond onvermoeibaar hun beste beentje voor om het eenieder naar de zin te maken. Op geheel eigen wijze droegen zij bij aan de fantastische sfeer rondom het concert.

Papageno Huis

De opbrengsten van het Zomerconcert komen ten goede aan het Papageno Huis in Laren. In dit huis, in 2015 geopend door Koningin Maxima, leren autistische jongeren zelfstandig te wonen. Benjamin, de zoon van dirigent Jaap van Zweden en zijn vrouw Aaltje, woont ook in dit huis. Er worden regelmatig concerten georganiseerd en er is een restaurant waar jongeren met autisme kunnen werken. Het Huis heeft zelfs een eigen Papageno Koor dat iedere maandag repeteert. Dit koor wordt geleid door Sigrid van der Linden. Iedereen die wil, autistisch of niet, is welkom om mee te zingen. Via al deze initiatieven hoopt de organisatie meer begrip te kweken voor mensen met autisme.

Basisschool De Dubbeldekker

Behalve het Papageno Huis, was er nóg een goed doel waarvoor het Zomerconcert geld beschikbaar stelde. Basisschool De Dubbeldekker in Hilversum kan nu haar leerlingen het programma van de IMC Weekendschool aanbieden. Via dit programma kunnen de leerlingen door de ogen van bevlogen professionals kennis maken met de maatschappij.

Unieke ervaring

Niet alleen voor de concertbezoekers en alle vrijwilligers van de Stichting Papageno was 30 juni een gedenkwaardige avond, ook de jonge musici van het AJO zien terug op een onvergetelijke ervaring. Optreden met Guus Meeuwis doe je tenslotte ook niet iedere dag. Guus betoonde zich zeer tevreden over de samenwerking met dirigent Rolf Buijs en het orkest.

Zelfs de weergoden waren ons goed gezind. Overdag regende het pijpenstelen, maar in de loop van de middag klaarde het op. Behalve dat ik bezoekers hier en daar een traantje van ontroering zag wegpinken bij sommige nummers van Guus, hielden we het gelukkig droog tot de laatste noot.

Help het AJO naar Alicante

Klap op de vuurpijl was een spontane inzameling voor het Amersfoorts Jeugd Orkest na afloop van het concert. Het AJO wil deze zomer graag deelnemen aan een Internationaal Jeugdorkesten Festival in het Spaanse Alicante. Hiervoor is een speciale crowdfundingactie gestart. Aan de spontane oproep ‘Help het AJO naar Alicante’ werd massaal gehoor gegeven door het publiek. Een ontroerend gebaar dat de jeugdige musici nog lang zal bijblijven.

Uitreiken naar de ander

Guus gaf de sfeer van de avond perfect weer met zijn nummer ‘Proosten’ dat hij samen met het AJO ten gehore bracht:

“Sluit de rijen
Pak de handen
Pak de handen, van die ander
Want de ander, hoort erbij
Zoals jij hoort, bij jou en mij”

Ofwel: De verbindende kracht van muziek was Groots met een zachte G!

Meer informatie over Stichting Papageno: www.papageno.nl
Het AJO treedt woensdag 5 juli op in Kunstlinie Almere Flevoland in Almere. Zie voor meer informatie www.ajo-amersfoort.nl

P.S. Op de Facebook-pagina van het AJO vindt u ook een korte video, met eendjes!
https://www.facebook.com/Amersfoorts-Jeugd-Orkest-501996916508976/

 

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.