Gerestaureerde Sint Rochuskapel nieuw cultureel podium

Met het luiden van de gerestaureerde klok heropende de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius dinsdag 19 mei de Sint Rochuskapel in het hofje De Armen Poth. Daarmee heeft Amersfoort er een nieuw cultureel podium bij.
Burgemeester Lucas Bolsius verricht de openingshandeling met het luiden van de klok. (Foto: Kees Quaadgras)

Burgemeester Lucas Bolsius verricht de openingshandeling van de St. Rochuskapel met het luiden van de klok. Rechts voorzitter van de Stichting De Armen de Poth, Pim Verwers. (Foto: Kees Quaadgras)

 

Restauratie was hard nodig omdat de St. Rochuskapel stevig was aangetast door de tand des tijds: Het dak lekte, de klokkentoren dreigde naar beneden te vallen, de muren waren doortrokken van het vocht en het interieur oogde smoezelig.
De kapel is daarom geheel gerestaureerd: nieuw dak, nieuwe vloer met verwarming, opnieuw in de verf en nu voorzien van voorzieningen als een keukentje, garderobe en toilet. Het is namelijk de bedoeling hier culturele activiteiten onder te brengen. Dat gaat met name om kleinschalige klassieke concerten. Voorts kan de kapel worden gebruikt als sfeervolle trouwlocatie, en voor diners, ontvangsten en dergelijke.
De restauratie van de St. Rochuskapel vond plaats onder leiding van restauratie-architect Gijsbert van Hoogevest.
De Sint Rochuskapel is rond 1500 gesticht als een dependance van de Sint Joriskerk.  Sint Rochus de schutspatroon van mensen die lijden aan de pest en andere besmettelijke ziekten.
Mensen die aan de pest leden, werden in vroeger tijden opgevangen in het Pesthuis dat vlak achter de St. Rochuskapel stond. Helaas is dit gebouw niet bewaard gebleven, het is rond 1893 gesloopt.

Door de reformatie in de Nederlanden kwam aan het eind van de zestiende eeuw een einde aan de religieuze functie van de kapel. In 1620 werd de kapel voorzien van een torentje waarin een bronzen luidklok is opgehangen. Die is in 2000 vervangen door een nieuwe klok.

Het hofje De Armen de Poth biedt sinds jaar en dag woonruimte aan senioren met een smalle beurs.
Meer informatie over het hofje Armen de Poth en de St. Rochuskapel is te vinden via deze link.

 

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *