Frommermann met ´Frommerkerst´: een YouTube kennismaking

In ´Frommerkerst´ laat het mannenensemble Frommerman zijn licht schijnen over het feestgedruis rond de kerstboom. De mooiste kerstliedjes scheren in engelenvlucht voorbij. Van ‘Nu zijt wellekome’ via ‘Stille Nacht’ tot ‘White Christmas’, van beroemd tot obscuur, zoals ´Merry Christmas´ op zijn Hawaiiaans.

Maar er is ook ruimte voor zinnige en onzinnige beschouwingen rond het kerstfeest. De geboorte van het kerstkind, uiteraard. En waarom staat er een opgetuigde kerstboom in de huiskamer? Waarom suddert er een kalkoen in de braadslede? Houdt u het uit met uw naasten tijdens de feestdagen of vliegt u elkaar tijdens het diner in de haren? De voorstelling waarvan de muziek onlangs op cd verscheen is op 9 december te zien in de Sint Aegtenkapel.

de Comedian Harmonists
Tijdens het Amsterdamse Grachtenfestival 2005 bracht een groep Nederlandse zangers een hommage aan de Comedian Harmonists, het legendarische Berlijnse mannenensemble dat in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw een wereldwijde bliksemcarrière maakte. Dit eenmalige Amsterdamse optreden bleek zo’n succes dat de groep besloot om door te gaan. Ze noemden zich Frommermann – naar Harry Frommermann, de zanger/arrangeur die in 1928 de Comedian Harmonists oprichtte.

In 2006 verzorgde Frommermann het Koninginnedagconcert op Paleis Noordeinde waarvan een documentaire en een tv-registratie werden gemaakt. In hetzelfde jaar toerde de groep door het land met de voorstelling De Stilte aan Stukken (regie Peter Blok) en een jaar later verscheen de debuut-cd Music of the Comedian Harmonists. Daarna was er de voorstelling Holland-Amerika Lijn (2008/09, regie Michael Helmerhorst) met Nederlandse en Amerikaanse muziek uit de jaren 30 en 40, waarvan ook een cd verscheen.

In 2010 volgde het programma Betoverende Jaren 30 (regie Peter Blok) en kwam de derde cd uit, getiteld Boum! Het jaar erop sloeg Frommermann nieuwe wegen in met de varieté-voorstelling Pak Aan! (regie Karel de Rooij & Hans Minnaert) en de Schubert-hommage FrommerFranz (regie Marc Pantus). Begin 2013 gaven de heren hun muziektheatrale visie op de wereld van onderzoeks- en enquêtecommissies met de voorstelling Classified (regie Bart Oomen).

Het ensemble bestaat uit de tenoren Jan-Willem Schaafsma, Erik Slik en Marcel Reijans, de baritons Mattijs van de Woerd en Jan Willem Baljet en de bas Martijn de Graaf Bierbrauwer. Pianist David Bollen en gitarist Paul van Utrecht verzorgen de begeleiding.

Het Dagblad van het Noorden schreef: ,,De kracht van de Frommermannen zit in de algehele kwaliteit…Humor is een vast element dat nergens te veel doorslaat. Het podium wordt bemand door musici die hun vak verstaan en er ook nog eens lol in hebben…De energie spat ervan af, de arrangementen zijn doorzichtig. Je hoort elke nuance, de heren behandelen elkaar met egards. Ieder zijn solo, interessante ensembles, mooie close harmony. En vooral goed repertoire dat dankzij dit ensemble (deels) van de vergetelheid wordt gered…”

Het concert in de Sint Aegtenkapel begint om 20.15 uur. Entree € 24,00.

Frommerman Foto: Julia de Boer

Frommerman
Foto: Julia de Boer

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *