Jubileumboek ‘Flint 40’ vol smakelijke verhalen

Het Amersfoortse theater Flint bestaat 40 jaar. Vandaag wordt het jubileumboek ‘Flint 40’ tijdens een groots feest in het theater officieel in ontvangst genomen door burgemeester Lucas Bolsius. Het boek dat enkele dagen eerder van de persen rolde van drukkerij Wilco is op initiatief van Flint-directeur Harold Warmelink gemaakt door fotograaf Marco Hofsté en journalist en schrijver Willem Meuleman.

Het werk van drukkerij Wilco zit erop, ‘Flint 40’ is af. Fotograaf Marco Hofsté , auteur Willem Meuleman en  Flint-directeur Harold Warmelink tonen het kleurrijke resultaat. Foto: Marco Hofsté.

 

‘Flint 40’ geeft een inkijkje in het veertigjarige theater, vertelt initiatiefnemer Harold Warmelink.  ,,Theater is verhalen. Daarom moest er tijdens dit jubileumseizoen een boek komen met daarin alle verhalen over Flint. Verhalen van (oud-)medewerkers, bezoekers, artiesten en omwonenden. Verhalen ook van alle mooie gebeurtenissen, maar ook de gebeurtenissen met een smetje. Al deze vertellingen horen namelijk in het boek thuis.”

Verhalen verzamelen

Warmelink verzamelde een speciaal team om zich heen om het boek te maken. Journalist en schrijver Willem Meuleman heeft het meeste werk verricht. ,,Meuleman is een echte Amersfoortkenner, want hij is jarenlang journalist geweest voor AD Amersfoortse Courant. Freelance fotograaf Marco Hofsté heeft de prachtige, vaak paginagrote, foto’s en portretten voor het boek geschoten. Vormgever Raymond van den Hoek heeft alles samengevoegd tot een mooi geheel.” Warmelink is trots op het resultaat: ,,Er zijn unieke verhalen boven water gekomen, verhalen die zelfs de huidige medewerkers van het theater niet (meer) wisten. ‘Flint 40’ is daarmee een prachtige vertelling geworden van een stukje geschiedenis van Amersfoort.”

‘Geen geschiedenisboek’

’Flint 40 is echter geen geschiedenisboek geworden, benadrukt Willem Meuleman, die vanaf januari samen met Marco Hofsté aan het jubileumboek heeft gewerkt. Hij verzamelde de verhalen door met veel mensen te praten. ,,Het was een proces van beginnen en telkens weer nieuwe dingen ontdekken, zowel nieuwe beelden als nieuwe mensen. En heel veel nieuwe verhalen. Want dat is ‘Flint 40’: een boek vol verhalen van Flint. Van artiest tot bezoeker, van programmeur tot buurman en van directeur tot horecaman.’’

Gevraagd naar het leukste verhaal antwoordt Meuleman dat er veel leuke verhalen in staan. ,,Maar het kleurrijkste is in elk geval het verhaal van ons bezoek aan Petra Heyboer in de Anton Heyboer Gallerie in Den Ilp. Verrassend was het verhaal van de voorzitter van de Raad van Commissarissen, oud-Kamerlid Eric Balemans. Die man woont in Utrecht, maar is zo enthousiast over Flint, geweldig.’’

Geweldige portretten

De verhalen worden versterkt door ,,geweldige theaterportretten” van fotograaf Marco Hofsté. ,,Behalve 44 portretten heeft hij bijzondere spreads gefotografeerd op een manier waarop Flint nog nooit is gefotografeerd.’’ Diep onder de indruk is Meuleman van het portret van Flint-directeur Harold Warmelink. ,,Hij is erg ziek geweest en op de weg terug. Hij is een ongelooflijke doorzetter met een enorme positieve instelling. Op de foto oogt hij broos. En dat is hij ook nog. Hij moet geduld hebben, maar hij komt terug! En dat is fijn. Hij heeft Flint door een heel moeilijke tijd geloodst. Flint is weer echt van Amersfoort en uitgaan is weer echt uitgaan in Flint. Ik ken niemand anders die zo’n prestatie zou kunnen leveren.’’

Niet alleen foto’s van Hofsté zijn gebruikt, ook is gebruikgemaakt van veel archief-beeldmateriaal. Meuleman: ,,Hoe leuk is het om weer eens een foto van het TEP-biljarttoernooi te zien of de kleinveefokvereniging, maar ook van het nieuwe Dias Latinos en Flirting with the Blues…”

‘Flint 40’ bestaat uit 240 pagina’s en is in een beperkte oplage gedrukt. Het is een luxe uitgave met veel kleur, paginagrote foto’s en een harde kaft. Het boek is bij de kassa van Flint en op de website van het theater te verkrijgen.

 

 

Flint-directeur Harold Warmelink toont trots een vers van de pers gerold exemplaar van het jubileumboek ‘Flint 40’. Foto: Marco Hofsté.

 

Grote zorgvuldigheid tijdens het drukproces van ‘Flint 40’ bij drukkerij Wilco. Foto: Marco Hofsté.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.