Festival van de Viool eert ‘mooiste instrument’

Jong en oud nader kennis laten maken met de kracht en veelzijdigheid van vioolmuziek. Dat is het doel van het Festival van de Viool dat zondag 3 november plaatsvindt in de historische Mannenzaal. Drie Amersfoorters zitten achter dit eerbetoon aan ‘het mooiste instrument dat er is’: violiste Rossi Ovtcharova, Anja Bakker en Onno Weggemans.

De drie initiatiefnemers van het Festival van de Viool dat op zondag 3 november in Amersfoort plaatsvindt.

Rossi Ovtcharova, Onno Weggemans en Anja Bakker: de drijvende krachten achter het Festival van de Viool. (Foto: André van der Velde)

Volgens de in Bulgarije geboren Ovtcharova weten veel mensen niet hoe veelzijdig de viool is. ,,Er zijn alleen al binnen de klassieke muziek heel veel meer stijlen dan alleen de alom bekende barok. Maar de viool speelt ook een belangrijke rol in de volkscultuur van heel veel landen.’’ Samen met violiste Anoek Brokaar zal ze tijdens het festival onder meer muziek van de Balkan en de Argentijnse tango laten horen. ,,Het wordt een concert met dans, daarvoor gaan we nog op zoek naar een dansgroep”, vult Weggemans aan.

Enthousiast vervolgt hij dat het muziekfestijn heel breed van opzet is en zich richt op alle leeftijden. ,,Letterlijk. Het Festival van de Viool begint ‘s ochtends niet meteen in de Mannenzaal, maar op een plek die er historisch nauw mee verbonden is: het St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Speciaal voor de bewoners en voor omwonenden spelen Rossi en Anoek Weense stukjes van onder anderen Fritz Kreisler. Heerlijke muziek die de bewoners hopelijk even terugbrengt naar hun jeugd.’’

Concert voor peuters

De Mannenzaal is het decor voor het vervolg van het festival. De rest van de ochtend staan de kinderen centraal. Er is een concert voor peuters en kleuters, een openbare les en optredens van diverse leerlingen-ensembles. Ook laat vioolbouwer Jurriaan van Roon zien hoe een viool in elkaar zit en het kenmerkende geluid ontstaat. De festivalmiddag richt zich op de veelzijdigheid van vioolmuziek en talent-ontwikkeling.

Na het concert met volksmuziek en dans, volgt onder meer een masterclass van de Amerikaanse violiste Sarah Kapustin. Zij zal drie talenten een push voorwaarts geven. Weggemans verheugt zich er op. ,,Ik ben heel benieuwd hoe zoiets in z’n werk gaat. En om mee te maken dat getalenteerde jonge violisten in korte tijd een flinke groei doormaken.’’

Ovtcharova is heel bij dat ze Kapustin heeft weten te strikken voor de masterclass: ,,Zij is een heel betrokken en goede docente en weet bij elke leerling de juiste snaar te raken. Ze geeft haar feedback op een toegankelijke en inspirerende manier. De studenten die les van haar hebben gehad zijn heel erg lovend over haar.”

Chaconne

Het idee voor het Festival van de Viool is geleidelijk ontstaan, vertelt Weggemans. ,,Een paar jaar geleden tijdens een huiskamerconcert in Schothorst hoorde ik Rossi  spelen. Het was een voor mij onbekend werk van Bach, maar ik vond het hartstikke mooi en heel ontroerend. Dat vioolmuziek me zo zou raken had ik niet verwacht. Na afloop raakten Rossi en ik over deze Chaconne aan de praat en sindsdien bleef het contact.’’ Dat contact werd intensiever toen de violiste met de gedachte speelde om te stoppen met het geven van soloconcerten. ,,Maar Onno zei dat ik dat absoluut niet moest doen”, vertelt ze lachend. ,,Hij bood me aan al het geregel over te nemen en een concert te sponsoren.’’ Daarvoor benaderde hij Anja Bakker van de Mannenzaal.

Toen begon het balletje te rollen. Bakker bood aan het concert onderdeel te laten zijn van de reeks Mannenzaal Klassiek.

Onno Weggemans en Anja Bakker luisteren geboeid naar violiste Rossi Ovtcharova.

Rossi Ovtcharova laat haar viool klinken in de kapel van de Mannenzaal. Op de achtergrond Onno Weggemans en Anja Bakker. (Foto: André van der Velde)

,,Onno hoefde dus niet te sponsoren”, zegt met een glimlach.  ,,We zijn toen ook gaan brainstormen over hoe we vioolmuziek onder de aandacht van een breder publiek zouden kunnen krijgen. Zo ontstond het idee voor het Festival van de Viool.’’ Gaandeweg zijn meer mensen bij de organisatie betrokken geraakt. Zo zegde violiste Anoek Brokaar direct haar medewerking toe.  Verder doen Ivar van Loen, Lukas van Buuren en webmaster Rob Schilling de vormgeving.

Support Festival van de Viool

De stichting Mannenzaal sponsort het festival door de locatie ter beschikking te stellen. ,,Maar we hebben allerlei kosten, dus we kunnen donateurs en sponsoren hard gebruiken”, geeft Weggemans aan. ,,Een bijzondere manier om ons te sponsoren is via een huiskamerconcert. Een van onze violisten speelt dan bij iemand thuis of bij een bedrijf. Dat is een heel intieme manier om van vioolmuziek te genieten en daarmee het Festival van de Viool te ondersteunen.’’

Het complete programma en meer informatie over het Festival van de Viool  is te vinden op de website www.festivalvdviool.nl.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.