Amersfoort is een nieuw popfestival rijker. Na het wegvallen van verschillende muziekfestivals zoals Dias Latinos, Torenpop en Stadsgeluiden vond Fan Club Amersfoort (FC Amersfoort of FCA) het hoog tijd voor een nieuw festival. Op zondag 8 juni is het zover en biedt het gratis festival FC Amersfoort Thuis onder anderen Blaudzun, Handsome Poëts, Jett Rebel, Wudstik en Great Minds.
De oprichters van FC Amersfoort zijn Raymond van den Hoek en Gideon Hofland. Beide heren strijden al jaren voor een levendige popcultuur in Amersfoort. Eempodium interviewde Van den Hoek en vroeg onder meer naar het ontstaan van FCA. ,,Ik ben er mee begonnen omdat ik vond dat Amersfoort geen bindmiddel had en dat was net na Amersfoort 750 jaar, inmiddels al weer vijf jaar geleden. Toen heb ik gewoon voetbalshirtjes gemaakt en die heb ik verkocht. Dat was leuk, maar het was eigenlijk ook vrij zinloos, behalve dan dat de citypride naar boven kwam.”
Amersfoortse popcultuur supporten
,,Toen meldde Gideon zich en hebben we samen bedacht dat we de popcultuur in Amersfoort moesten gaan supporten. Popcultuur is altijd zo’n ondergeschoven kindje geweest in de stad. Dat kwam met name omdat popodium De Kelder niet naar het Eemhuis ging in die tijd. Daar ben ik echt zo boos over geworden.Ik dacht: Ja, what the fuck, kan je de popcultuur nog meer achteraf op een industrieterrein in een houten schuur stoppen? Dat is jammer want je hebt een stad van 150.000 inwoners. En als je nog verder kijkt en de regio erbij pakt, wat ook gewoon moet, dan heb je het over een regio van 320.000 mensen. Dat is groter dan de stad Utrecht.”
De keuze om juist popcultuur en popmuziek te gaan promoten verklaart de Amersfoortse vormgever door te vertellen dat ‘popmuziek toch wel de meest laagdrempelige vorm van cultuur is’. ,,De grote fout die wordt gemaakt is om te zeggen dat popmuziek iets voor jongeren is. Dat is natuurlijk honderd procent onzin. Want popmuziek is in de fifties ontstaan en de mensen die dat tof vonden zijn nu 70 jaar. Ik zie oude mannen nog steeds huilen op The Beatles. Dat is echt de allergrootste onzin, echt de allergrootste urban legend die bestaat, dat popmuziek voor jongeren is.”
Als Van den Hoek de popcultuur in Amersfoort bekijkt, benoemt hij naast FCA vier organisaties die hieraan bijdragen. ,,Per Expressie is natuurlijk niet alleen popmuziek, maar alle kunstvormen. Ik ben die hard fan van Per Expressie en daar moet ook iedereen met zijn poten van afblijven. Als er één club is die zijn subsidie keihard verdient dan zijn zij het wel. Wat mij betreft mag het ook gewoon verdubbeld worden. En daarna De Kelder uiteraard, daar heb ik ook een goed gevoel over de plannen die nu voor de voormalige Prodent-fabriek gesmeed zijn. En dan heb je natuurlijk de boys van Kultlab en Het Klassiek die een enorme, dikke steen bijdragen aan het leuk maken van de stad hier.”
Van manifest tot festival
Waar Kultlab en Het Klassiek zich met hun feestje focussen op elektronische dansmuziek, is FC Amersfoort gericht op het ondersteunen en stimuleren van de Amersfoortse popcultuur en -muziek in het algemeen. Medio 2013 publiceerde FC Amersfoort samen met tal van muzikanten en andere professionals uit de muziekindustrie een manifest dat opriep te strijden voor een bloeiende muziek- en festivalcultuur in Amersfoort. Eind vorig jaar sprak de stichting de wens uit een gratis muziekfestival te organiseren. Een half jaar later is het zover. Het festival vindt plaats van 12:59 tot 22:00 uur en wordt gepresenteerd door de Amersfoortse rapper Diggy Dex.
Het festival biedt optredens van grote namen in de Nederlandse popmuziek en uit de regio. ,,De line-up is gewoon bizar, dat heb ik me later pas gerealiseerd. Deze namen zouden ook op elk ander festival tegelijk kunnen staan. Dat woont hier of komt hier vandaan en dat is nogal wat. Ik merk dat dat soort artiesten FC Amersfoort ook leuk vinden. Ze verkopen er niet meer platen door, maar ze vinden het wel leuk dat dit zo gebeurt. Ze dragen dit best wel een warm hart toe”, vertelt de voorzitter van FC Amersfoort met enige trots.
De keuze voor het Eemplein en een zondag licht Van den Hoek als volgt toe: ,,We hebben voor de zondag gekozen omdat het dan Eerste Pinksterdag is en je de dag daarna vrij bent. Het is ook in combinatie met de afterparties en daarmee heeft de horeca een dag extra omzet. Wij wilden ook laten zien dat een evenement dat uit de binnenstad getrokken wordt, naar het Eemplein, dat de rest daarvan ook kan meeprofiteren, als je dat maar op de juiste manier aanvliegt. Wij moesten een keuze maken tussen De Hof en het Eemplein. De Hof staat onder druk als het gaat om het organiseren van evenementen en daarnaast is het Eemplein gewoon veel groter.”
Showcase voor Amersfoort
De organisatie van het gratis popfestival ligt bij het Amersfoortse Here’s Waldo Music Professionals van Waldo Volmer. Daarnaast zijn er veel andere professionals uit de muziekindustrie betrokken bij het festival. ,,Er wonen veel mensen in Amersfoort die achter de schermen werken, dat zijn er nog meer dan de artiesten. Niet iedereen kan meedoen, je hebt maar één geluidsman en maar één podiumbouwer nodig. Maar, iedereen die meedoet heeft wel een link met Amersfoort.” Van den Hoek vindt de samenwerking met andere organisaties ‘het leukste aan het hele project’. Als voorbeeld noemt hij Het Klassiek van Nik Schneijderberg en Tim Hogenboom, onder andere verantwoordelijk voor Kraft Festival. ,,Het Klassiek doet de afterparties, dat hebben wij aan hen uitbesteed en zij hebben nog een heel leuk programma neergezet. Zelfs zonder het festival hebben de afterparties al een leuk programma. Dat zijn de echte lokale bands, hè”, aldus de creatieve ondernemer die zich hard maakt voor een bruisend Amersfoort. De afterparties vinden plaats in Club FUNK, Café Onder de Linde, Miles, Club Kitchen en de Boothill Saloon.
De financiering van het festival komt deels uit eigen commerciële activiteiten zoals de verkoop van FCA merchandise. Ook sponsort het bedrijfsleven FCA in de vorm van de Club van 33, een speciale Amersfoortse businessclub. De gemeente Amersfoort heeft behoorlijk geïnvesteerd in het festival en draagt € 35.000 bij. Daarnaast maken subsidies van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Amersfoorts Cultuur Fonds (ACF) het festival op zondag 8 juni mogelijk. ,,Wij wilden het festival gewoon gratis houden omdat het eigenlijk een showcase is van wat Amersfoort te bieden heeft. Als je de stad daarmee kennis wil laten maken, dan is het natuurlijk wel raar als je daarvoor moet betalen, tenminste dat vind ik dan”, vertelt Van den Hoek.
Strijden voor promotie van Amersfoort
De promotie van de Amersfoortse popcultuur gaat voor FCA hand-in-hand met het gebruik van de term ‘strijders’. Van den Hoek is een liefhebber van hip-hop en nam de term over van anderen. Inmiddels is een strijder in Amersfoort synoniem voor iemand die zich inzet voor de popcultuur in de stad. ,,De term strijders heb ik van Bobby Littlejohn, dat komt toch een beetje uit het hip-hop kliekje. Dat is slang voor mensen die hard werken om hun ding te kunnen doen. Wij hebben dat gewoon geadopteerd en het werkt wèl. Je bent ook de hele dag aan het strijden om rond te komen en je ding te kunnen doen, wat dat betreft klopt die term ook gewoon.”
Als Van den Hoek vervolgt benadrukt hij dat de promotie van de popcultuur Amersfoort samen met anderen gebeurt. ,,Wij doen het niet alleen, wij geven het alleen bloot. Eigenlijk publiceerden wij de strijd van anderen, dat is hoe het is ontstaan. Bandje X is aan de weg aan het timmeren en wij vertellen het de stad. Support your locals, dat is sowieso een ding dat in heel Nederland gaande is.’ De bevlogen Amersfoorter is op meerdere manieren betrokken bij de marketing van de stad. Eerder bedacht hij het concept Amersfoort Zomertijd en Wintertijd waaruit later het Bureau Citymarketing ontstond. ‘Citymarketing doet het gewoon heel erg goed nu en zij boeken hele goede resultaten. Zij snappen ook dat de jonge festivals die ontstaan Amersfoort op de map zetten. We hebben natuurlijk wel een long tail verhaal, want het is de bedoeling dat hier meer mensen gaan komen en zich ook gaan vestigen. Dan heb je een economisch vliegwiel-effect.”
Op de website van FC Amersfoort vind je de timetable van het festival en zijn meer video’s te bekijken van de optredende artiesten.