Expositie: Vertrekpunt Nul, 27-10 t/m 4-12-2022

In 1958 ontstond in Duitsland een radicaal nieuwe kunststroming: Zero. “Zero is stilte, Zero is het begin”. In 1960 kreeg deze in Nederland een vervolg met de Nul-beweging met bekende kunstenaars als Jan Schoonhoven, Henk Peeters, Armando, Jan Henderikse en herman de vries. De Nul-beweging noemde zichzelf ‘anti-schilderkunstig’ en werd gekenmerkt door monochromie (gebruik van weinig kleuren), herhaling, serialiteit en directheid van het materiaal. Met Nul als vertrekpunt heeft de kunst zich sindsdien verder ontwikkeld in een richting, die Hedendaags Minimalisme genoemd kan worden.

Binnen LKG de Ploegh heeft een groep kunstenaars werk gemaakt dat in het verlengde ligt van wat de Nul-beweging in gang heeft gezet. De tentoonstelling ‘Vertrekpunt nul’ toont werk dat geïnspireerd is door de vormtaal van de Nul-beweging en heeft tegelijkertijd een hedendaagse uitstraling. Stilte en liefde voor het ambacht en de schoonheid van het materiaal zijn verbindende elementen die in deze expositie in diverse disciplines worden getoond.

Deelnemende kunstenaars:
Charlotte Burgmans, Henriëtte Coppes, Michiel Deylius, Janine Eshuis, Bernadette Goossens, Suus Kooijman, Rian Peeperkorn, Ruben van der Scheer en Jos Verschaeren.

De expositie Vertrekpunt Nul is te bezoeken in Galerie de Ploegh van 27 oktober t/m 4 december, op donderdag en vrijdag van 11.00 – 17.00 uur en zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Op zaterdag 29 oktober 15.00 uur wordt de expositie officieel geopend door Koos Hoogland, directeur/bestuurder European Institute for Contemporary Art and Science – Museum EICAS, Deventer.

Meer informatie over de aanwezigheid van de deelnemende kunstenaars en andere activiteiten vind je op https://www.deploegh.nl

Galerie De Ploegh, Coninckstraat 58, 3811 WK Amersfoort

Charlotte Burgmans – In the clouds, 100x100x9 cm, airplane plywood acrylic

Henriette Coppes, weven met essen fineer, 135×135 cm, detail

Bernadette Goossens, Code 22-02, olieverf op doel, 100×100 cm

Rian Peeperkorn, K#2006, keramiek met zwarte engobe in zwart houten kader, 50×70 cm

Ruben van der Scheer, z.t., houtdraaier, 45-x45x6 cm

 

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.