Blueprints bij Kunsthal KAdE

In Kunsthal KAdE is van 16 februari tot en met 23 maart 2014 de tentoonstelling Blueprint/Blauwdruk te zien. Ongeveer twintig jonge kunstenaars met Amersfoortse binding leveren er een bijdrage aan. Het is de laatste tentoonstelling in de huidige locatie van KAdE. Vanaf het voorjaar van 2014 is de kunsthal gevestigd in het Eemhuis, aan het Eemplein in Amersfoort.

De tentoonstelling Blueprint/Blauwdruk bestaat uit twee delen. Op de begane grond zijn circa 40 ‘blueprints’ te zien, een project van kunstenaar Sebastiaan Bremer in samenwerking met architectenbureau SO – IL (Solid Objectives, Florian Idenburg en Jing Liu). Op de eerste en tweede verdieping is een presentatie te zien van de jonge kunstenaars met Amersfoortse binding. Zij tonen ieder een werk vertrekkend vanuit het idee van de ‘blauwdruk’.

Jarenlang werden architectonische plannen en ontwerpen van designers afgedrukt op speciale ‘blauwdrukken’ om plannen te dupliceren. De digitale wereld heeft zowel de architectonische wereld als de ontwerpwereld totaal veranderd. Iedereen ontwerpt tegenwoordig op de computer. In New York zit echter nog een bedrijf dat volgens het originele procédé ‘blueprints’ produceert. Ongeveer vijftien jaar geleden vroegen kunstenaar Sebastiaan Bremer en vormgever Pieter Woudt aan collega’s en vrienden of zij een ‘blueprint’ wilden maken, gebaseerd op een werk dat zij zagen als een ‘blauwdruk’ voor hun oeuvre.

In Kunsthal KAdE gaat Bremer het project herhalen, nu in samenwerking met het architectenbureau SO – IL. Veel deelnemers van de vorige keer zijn ook nu van de partij. Is hun visie veranderd? Wat zijn hun blauwdrukken nu? Aan de selectie zijn architecten, ontwerpers en kunstenaars toegevoegd die toentertijd buiten beeld bleven of inmiddels interessant zijn geworden.

De deelnemers uit de selectie van Idenburg en Bremer hebben volwaardige, volwassen oeuvres. De jonge kunstenaars met Amersfoortse binding staan aan het begin van hun carrière. Ze zitten nog op een academie of zijn net afgestudeerd. Dit is het talent dat Amersfoort herbergt, op de disciplines grafisch, fotografie, beeldend en product design. Een interessante confrontatie.

Rond de expositie wordt een programma van optredens en (club)feesten georganiseerd.

Kunsthal KAdE is nu nog gevestigd aan het Smallepad 3 in Amersfoort. Openingstijden: di/vr van 11-17 uur. In het weekend van 12-17 uur. De Museumkaart is geldig.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.