Zo’n veertien mensen zaten rondom een paar tafels in de Eemzaal van het Eemhuis voor het allereerste ‘boek-van-de-maand lunchgesprek’. Dit is een nieuw initiatief van de bibliotheek, gebaseerd op de boek-van-de-maand gesprekken in ‘De wereld draait door’. In tegenstelling tot die gesprekken met alleen maar boekhandelaren was er in het Eemhuis een gevarieerdere samenstelling van deelnemers, namelijk een boekhandelaar, een Eemlandse schrijver, een lezer en een bibliotheekmedewerker. Zij mochten allemaal een boek aanprijzen.
‘Augustus’ van John Williams
Namens de boekhandelaren was Hans de Sain van De Algemene Boekhandel op de Leusderweg en Emiclaer aanwezig. Hij vertelde enthousiast over ‘Augustus’ van John Williams. Sinds de heruitgave van ‘Stoner’ is Williams postuum een succesauteur. Het boek ‘Augustus’ werd al in 1972 geschreven en in 1973 bekroond met de National Book Award.
Williams brengt het verhaal van Augustus in de vorm van gefingeerde documenten: memoires, brieven, senaatsdecreten, reisverslagen, de bange brief van een soldaat die niet meer weet of hij voor of tegen Rome vecht.
De roman is het verhaal van een keizer in wording: Hoe hij als negentienjarige de macht over Rome erft van zijn ‘vader’ Julius Caesar, hoe niemand hem serieus neemt, maar hoe hij met steun van zijn vrienden Marcus Agrippa, Maecenas en Salvidienus Rufus uiteindelijk iedereen overwint. Hoe hij daarbij voor zware keuzes komt te staan – het verraad van diezelfde Salvidienus, de onvermijdelijke moord op Cicero, de verbanning van zijn dochter – en uiteindelijk als vermoeide oude man zijn leven overdenkt en betwijfelt of het dat allemaal wel waard was.
‘Doorbloeiend heimwee’ van Ali Serik.
Nadat De Sain was uitgesproken, kreeg Diete Oudesluijs het woord. De historica, neerlandica, germaniste en Eemlandse schrijfster van het boek ‘Plekken van verzet en pijn’ (over de tweede wereldoorlog), koos voor de dichtbundel ‘Doorbloeiend heimwee’ van de eveneens Eemlandse auteur Ali Serik.
Oudesluijs vertelde dat ze Ali Serik kent via ‘Schreef’, de uitgave van Taalpodium Utrecht Zeist. Ze vindt al zijn gedichten goed en las er eentje voor:
NIET VOLDAAN
Ik trek eerst mijn jas uit, was tot nu toe mijzelf
dan mijn trui, hemd, sokken en mijn onderbroek
dit is niet genoeg, ik moet verder gaan
Scheer mijn grijze haren tot onder het heimwee
vragen breken open, antwoorden vallen weg
Zwijgzaam kijkt mijn moeder achterom
Scheer mijn oksels, borst, schaamhaar
zelfs mijn ballen laat ik niet onbestraft
Mijn ogen zijn donkerbruin als een tatoeage in het blonde dilemma
met mijn wijsvinger haal ik ze er één voor één uit
Ben niet tevreden, niet voldaan van het aanspoelen
luister naar mijn stem, ik speur een messcherp dialect
snij het weg met de stiletto van naaktmodellen
Nog steeds val ik uit de grazende kudde, vervloekte vreemdeling
er is een burgeroorlog tussen mijn verleden en heden
nog steeds vallen de sterren over de aardverschuiving
nog steeds trilt mijn hand in mijn schuilplaats
Mijn getinte huid verraadt mijn gehucht als een blinde vlek
langzaam doe ik mijn lichtbruine huid uit
samenschrapend alle aarzelingen, de hemel is van bloed
Loop als een slaapwandelaar in mijn eierschaal, loochenaar
van mijn eigen terreur, van mijn eigen vernedering
Nu lachen ze mij weer uit met hun blauwe ogen, met hun onbegrip
in hun blauwe glazenbol, ik de vervloekte bastaard
omdat ik weer zo anders ben, zo teder bevlekt
‘De Branding’ van Claudi Gallay
Joke Verzijde-Assink zat als ‘lezer’ aan tafel en is in Amersfoort bekend van hotelboot Vita Nova in de Eemhaven en als leerkracht van basisschool ‘De Kosmos’. Verzijde-Assink hield een pleidooi voor het boek ‘De Branding’ van Claudi Gallay. ,,Een boek met grote beeldende kracht geschreven vanuit verschillende perspectieven. De hoofdpersoon is een vrouw die haar verdriet probeert te verwerken door in Normandië vogels te spotten. Ze bekijkt andere mensen in haar omgeving op dezelfde manier als ze naar vogels kijkt: van een afstand.”
‘Wat is de wat’ van Dave Egggers
Als laatste was bibliotheekmedewerker Lies Pannevis aan de beurt. Zij vertelde over ‘Wat is de wat’ van Dave Egggers: het bijzondere verhaal van Valentino Achak Deng; een van de ‘Lost boys’ uit de oorlog in Zuid-Soedan. De reis van Valentino, te voet, samen met honderden andere ‘lost boys’ is er een van bijna bijbelse properties: het brengt hem in contact met vijandelijke soldaten, rebellen, hyena’s en leeuwen, ziekte en hongersnood, en de dodelijke murahaleen – dezelfde militias die op dit moment Darfoer teisteren. Valentino verblijft in vluchtelingenkampen, weet niets over het lot van zijn ouders en andere familieleden, verliest tijdens zijn vlucht vele vrienden en kan op de dag van zijn vertrek naar Amerika niet vliegen: het is 11 september 2001. ,, Wie dit boek gelezen heeft, kijkt vanaf die tijd totaal anders aan tegen vluchtelingen”, aldus Pannevis.
Op woensdag 8 oktober (van 12.30 – 12.45 uur) is er weer een ‘boek van de maand’ lunchgesprek.
Daaraan nemen in ieder geval deel: John Schrijnemakers (Kinderboekwinkel Speelboek) en Peet Koetsier (bibliotheek Eemland). De schrijver en lezer worden nog nader bekend gemaakt. Hopelijk is er dan meer publiek, want dit nieuwe boeiende project van de bieb verdient een grotere belangstelling.