Een rijk oeuvre met veel variatie en experiment

Estella den Boer - campagnebeeld[1]

In het Mondriaanhuis in Amersfoort is vanaf vandaag een overzichtstentoonstelling te zien van de Nederlandse constructivist Estella den Boer. De expositie heeft als titel ‘Tussen tijd en eeuwigheid’. De directeur van het Mondriaanhuis, Onno Maurer, verrichtte gistermiddag de opening.

Het werk en de ontwikkeling van Estella den Boer (1912 – 2010) kennen diverse overeenkomsten met het werk en levenspad van Mondriaan. Een opvallend gegeven, gezien de grote uiterlijke verschillen tussen hun kunstwerken.

Estella den Boer verlaat net als Mondriaan de figuratieve schilderkunst om abstract te gaan werken. Zij maakt midden jaren ’50 kennis met Else van der Feer Ladèr – Lohmann. Deze expressief realistisch werkende kunstenares neemt Den Boer mee om te schilderen in de bossen rondom Baarn. Op aandringen van Lohmann verlaat Den Boer de werkelijkheid in haar schilderijen voor een meer expressieve schilderstijl. De lijn gaat vanaf dat moment een steeds belangrijkere rol spelen.

Evenals bij Mondriaan zijn voor Estella den Boer levensovertuiging en muziek een belangrijke bron van inspiratie. Maar waar Mondriaan het universele probeert te verbeelden, wil Den Boer juist een dynamisch wereldbeeld vatten. Dit doet zij wel met dezelfde middelen als Mondriaan: lijn, vlakken, heldere kleuren en ritme. Het resultaat is een rijk oeuvre met veel variatie en experiment.

De tentoonstelling tussen Tijd en Eeuwigheid is te zien van 22 februari t/m 4 mei 2014.
Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag: 11.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag: 12.00 – 17.00 uur
Maandag gesloten

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.