‘Een oud gebouw leeft van restauratie naar restauratie’

Restauratiearchitect en regent van De Armen de Poth Gijsbert van Hoogevest was zaterdagochtend 25 april te gast in het programma Golfbreker Actueel van Golfbreker Radio.. Het radio-interview is te horen via deze link. Herma Klein Kranenberg interviewde hem vooraf voor Eempodium.nl.

Het dak lekte van de St. Rochuskapel in Amersfoort, de klokkentoren dreigde naar beneden te kukelen, de muren waren doortrokken van het vocht en het interieur oogde smoezelig; kortom echt behaaglijk was het niet in de kapel aan de Pothstraat.

(Herma Klein Kranenberg)

,,De St. Rochuskapel is in exact 1500 voltooid.” (Foto: Herma Klein Kranenberg)

Specialist

Dat betekende werk aan de winkel voor restauratie-architect Gijsbert van Hoogevest (1951). Van Hoogevest is gespecialiseerd in de renovatie van bijzondere gebouwen. Een van de bekendste projecten waar hij bij betrokken was, is de restauratie van het Rijksmuseum. Daarnaast heeft hij veel kerken gerestaureerd, zoals de Oude en de Nieuwe Kerk in Delft, de Sint Servaasbasiliek in Maastricht en de St. Joriskerk in Amersfoort. Gebouwen van de vermaarde architect Willem Dudok hebben zijn speciale belangstelling. Hij is zelfs benoemd tot adviseur voor een Dudokproject in Parijs.

(Foto: Wiep van Apeldoorn)

Gijsbert van Hoogevest. (Foto: Wiep van Apeldoorn)

Van Hoogevest ging met zijn team aan de slag om het beeldbepalende kapelletje van het hofje De Armen de Poth te restaureren. De kapel is vernoemd naar Sint Rochus, de beschermheilige van de pestlijders.

Mensen die aan de pest leden, werden in vroeger tijden opgevangen in het Pesthuis dat vlak achter de St. Rochuskapel stond. Helaas is dit gebouw niet bewaard gebleven. Het hofje De Armen de Poth biedt sinds jaar en dag woonruimte aan senioren met een smalle beurs.

Redding door Cuijpers

Een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek vormde onderdeel van het restauratieproject. Hieruit bleek dat de kapel in exact 1500 is voltooid. Verder werd uit het onderzoek duidelijk dat de kapel in 1900 bijna was gesloopt ‘wegens verregaande bevalligheid’. Niemand minder dan de grote architect Pierre Cuijpers, bekend van het ontwerp van het station in Amsterdam en ontwerper van het Rijksmuseum, heeft de sloop weten te voorkomen. Van Hoogevest: ,,Cuijpers liep hier rond en noteerde wat naar zijn mening absoluut moest blijven staan: de Koppelpoort, de Mannenzaal en dus ook de St. Rochuskapel. Hij heeft echt ingegrepen. Hierdoor heeft hij het nodige voor Amersfoort weten te  behouden.”

(Foto: Herma Klein Kranenberg)

Het exterieur van de kapel. (Foto: Herma Klein Kranenberg)

De renovatie van dit rijksmonument, net buiten de oude stadsmuren van Amersfoort, is kort geleden afgerond en het resultaat mag er zijn. Het haantje op de klokkentoren dat uitziet op het prachtige leigedekte dak van de kapel, lijkt van trots te glimmen in de lentezon. Het interieur van de St. Rochuskapel is technisch tiptop op orde en geschikt gemaakt voor een breder gebruik. Huwelijken, concerten en diners kunnen prima plaatsvinden in deze sfeervolle ambiance.

Burgemeester Lucas Bolsius opent op dinsdag 19 mei de gerestaureerde St. Rochuskapel tijdens een feestelijke bijeenkomst in het hofje De Armen de Poth aan de Pothstraat.

(Foto: Herma Klein Kranenberg)

(Foto: Herma Klein Kranenberg)

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *