Dood Paard en TG STAN spelen Kunst

Een vriendschap tussen drie mannen wordt op scherp gesteld als een van hen voor zestigduizend euro een volledig wit schilderij koopt. Dood Paard en het Vlaamse gezelschap tg STAN spelen Kunst van Yasmina Reza, dat sinds de Parijse premiere in 1994 in meer dan dertig talen vertaald is. Het onderwerp is nog altijd actueel, met vragen als ‘wanneer is kunst kunst’ en ‘is het relevant dat een land geld besteedt aan kunst.’ De tragikomedie beleeft zaterdag 25 oktober in theater De Lieve Vrouw zijn Nederlandse première.

Foto: Sanne Peper

Foto: Sanne Peper

Aan de voorstelling werken diverse bekende acteurs mee, waaronder Kuno Bakker (Penoza) en Gillis Biesheuvel (Adam-Eva). De Belgische première was vorige week en werd overwegend positief ontvangen:

Filip Tielens in het webmagazine Cutting Edge: ,,Zo lachen de personages in ‘Kunst’ met holle woorden zoals ‘deconstructie’ en hoe gebakken lucht voor te veel geld verkocht wordt wanneer een kunstenaar zogezegd ‘hot’ is. Maar de tekst van Yasmine Reza draait toch vooral om de implosie van de vriendschap tussen de drie mannen… Alle elementen in deze voorstelling zitten snor. Yasmina Reza leverde een schitterende tekst af vol verbaal vuurwerk en geestige oneliners. De drie acteurs zijn helemaal in hun element en spelen met de theatrale codes…Kortom: ‘Kunst’ is grote kunst.”

,,Over de noodzaak van kunst, gaat dit stuk niet echt” schrijft Els Van Steenberghe in een andere Belgisch magazine, ‘Knack Focus’. “Een knoert van een statement in het brandend actuele cultuurbesparingsdebat maken ze dus niet. Hoewel. Deze Kunst is wat braaf maar bovenal fantastisch goed gespeeld toneel over hoe kunst kan aanzetten tot dialoog, vriendschappen kan versterken en respect voor (de mening van) de medemens doet groeien. Hoog tijd om die dialoog niet enkel onder vrienden aan te zwengelen.”

De voorstelling ‘Kunst’ begint zaterdagavond om 20.30 uur. Entree: 14,50 euro. Meer informatie en kaartverkoop: www.lievevrouw.nl

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.