‘Dido en Aeneas’ met helscènes en lichtvoetig intermezzo

Foto: Lennart Monaster

Foto: Lennart Monaster

Zondagavond is in De Flint een bijzondere productie te zien van ‘Dido en Aeneas’. BarokOpera Amsterdam voegde aan de bekende opera van Henry Purcell een proloog en taferelen uit de onderwereld toe. Een lichtvoetig intermezzo biedt bezoekers de mogelijkheid deel te nemen aan de voorstelling.

‘Dido en Aeneas’ vertelt het verhaal van de uit Troje gevluchte held Aeneas die schipbreuk leidt en aanspoelt aan de Afrikaanse Noordkust. Daar wordt hij ontvangen door koningin Dido, stichtster van de stad Carthago. De twee beleven een heftige, maar korte liefdesrelatie. Een boze tovenares drijft het stel uiteen, waarna Aeneas voor een Goddelijke missie vertrekt (Rome stichten) en koningin Dido gebroken achterblijft.

De opera duurt krap aan vijftig minuten en daarmee te kort voor een avondvullende voorstelling. Regisseur Sybrand van der Werf van BarokOpera Amsterdam heeft daar wat op gevonden. Een proloog toont de val van Troje. Daarna wordt ‘Dido en Aeneas’ opgevoerd. Na de pauze is het dan tijd voor de verdere omzwervingen van Aeneas, waarbij hij ook de Onderwereld aandoet.

In het Barokrepertoire zijn helscènes rijkelijk vertegenwoordigd en Van der Werf heeft daar dankbaar gebruikt van gemaakt. Ook ‘De goddelijke komedie’ van Dante vormde een inspiratiebron. In de Onderwereld ontmoeten Aeneas en koningin Dido elkaar weer: een dramatisch, zwijgend weerzien.

BarokOpera Amsterdam richt zich op een breed publiek. Doelstelling is oude muziek met eigentijds theater te verenigen. De musici spelen op authentieke instrumenten of kopieën daarvan. Ondanks de zware thema’s wordt getracht de voorstellingen licht van toon te houden.

Zo ook zondagavond, in De Flint. De omzwervingen van Aeneas worden onderbroken door een vrolijk intermezzo, gebaseerd op de scene met de dronken dichter uit The Fairy Queen van Purcell. Zanglustige toeschouwers worden uitgenodigd actief deel te nemen aan de voorstelling.

Voorstelling: Dido & Aeneas – Liefde en Hel. Locatie: Theater De Flint, Amersfoort. Datum: 9 maart. Aanvang: 20.15 uur (inleiding om 19.15 uur). Entreeprijs vanaf 24,30 euro.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.