‘Het is allemaal maar spel; Nepvergif’

Zijn of niet zijn, is nog altijd de vraag. Ook in de Hamlet-vertolking die Theatergroep Thalia volgende week in de Laswerkplaats in Amersfoort laat zien.

Het kan bijna niemand zijn ontgaan: 2014 is het Shakespearejaar. 450 jaar geleden werd een van de grootste schrijvers van het vorige millennium geboren. Als hommage aan de grootmeester wordt zijn grootste stuk, de Hamlet, door honderden gezelschappen in alle landen van de wereld gespeeld. Overal vermoordt dezelfde Claudius zijn broer. Overal wordt dezelfde Hamlet verteerd door wraakgevoelens. Overal verdrinkt dezelfde Ophelia. Wat heeft de Amersfoortse theatergroep Thalia daar nog aan toe te voegen?

Lennart Sinnema speelt Hamlet

Lennart Sinnema speelt Hamlet

De Laswerkplaats is het decor van deze Hamlet: een industriële loods waar voor de gelegenheid een tribune is gebouwd zodat het publiek de tweeënhalf uur durende voorstelling comfortabel kan doorstaan. Het decor is kaal: steigerpijpen en stalen loopbruggen.

,,De voorstelling is een montage van film, muziek en spel in meerdere dimensies en meerdere niveaus, waarin Hamlet (Lennart Sinnema – red.) een enfant terrible is waar niemand werkelijk grip op krijgt, “ aldus toneelgroep Thalia na de try-out op 11 mei. ,,Geen voorgefabriceerde gezelligheid. Geen opgelegde vrolijkheid. Het publiek belandt in een draaikolk van dimensies. Bezoekers worden niet slechts deelgenoot van achterdocht en verraad in het Deense Koninkrijk, maar krijgen ook een kijkje in het verval van de hele wereld en de gevolgen van totale wetteloosheid.

De afwisseling van humor, ontroering en ontreddering houdt het publiek tot de laatste scène in spanning. Tot de acteurs er de brui aan geven. Het is allemaal maar spel. Nepvergif. Zoals eerder in de voorstelling een groepje van drie kinderen een toneelstuk opvoeren voor het Deense koningshuis, zo is het hele stuk alleen maar spel. Ook dat heeft Shakespeare ons al eeuwen geleden geleerd. ‘De acteurs hebben hun gezichten aan de spijker in de kleedkamer gehangen’, luidt de tekst nu. ‘Mijn drama heeft niet plaatsgevonden’. Wat resteert is een uitdrukkingsloos masker met daarop een projectie van de Thalia-spelers. Illusie of werkelijkheid? Zijn of niet zijn? Met respect voor de oude steekt Thalia de klassieke Hamlet in een nieuwe jas.“

Nieuwsgierig geworden? Theatergroep Thalia speelt Hamlet op 22, 23 en 24 mei (aanvang 20.30 uur) en 24 mei (aanvang 19.00 uur). De entree is 15 euro. Reserveren kan op www.thaliagroep.nl.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.