Desirée, Carla en Fien winnaars persprijzen Amersfoort

En weer is Amersfoort een mooi fotoboek rijker. Maandag verscheen de 8e editie van ‘Met het oog op Amersfoort’, waarin met foto’s wordt teruggeblikt op het voorbije jaar. Tegelijkertijd werden voor het eerst prijzen uitgereikt voor journalistieke producties, een – op z’n minst opvallend te noemen – initiatief van de gemeente Amersfoort.

Uiteraard zeer verrast en trots als een pauw, toonde de jonge fotografe Desirée Schippers zich maandag in de Mariënhof toen zij uit handen van wethouder Pim van den Berg (‘mooi dat licht en tegenlicht’) de prijs voor de beste foto van 2014  in ontvangst mocht nemen. Zij won met een foto van het festival FCA Thuis, dat gedurende het pinksterweekeinde op het Eemplein werd gehouden. De wethouder, altijd al een warm pleitbezorger van het – in mijn ogen – winderige plein, nam als een schot voor open doel de gelegenheid te baat het plein weer even te promoten.

Desirée Schippers ontvangt de felicitaties van wethouder Pim van den Berg. (Foto: Walter Goyen)

Desirée Schippers ontvangt de felicitaties van wethouder Pim van den Berg. (Foto: Walter Goyen)

Samenstellers journalist Willem Meuleman (bekend van ’Willem’ in het AD) en fotograaf Marco Hofsté hebben opnieuw kans gezien een prachtig fotografisch naslagwerk te maken. Is Amersfoort al een feest om er te wonen, zo’n boek bevestigt dat in alle gradaties. Vermeldenswaard is ook dat al het werk – fotomateriaal incluis – geheel op basis van vrijwilligheid geschied cq wordt aangeleverd – zoals ook de feestelijke borrel maandag in de Mariënhof geheel voor rekening van dit etablissement kwam. Amersfoort is de enige stad met een jaarfotoboek, een burgerinitiatief dat we moeten koesteren en ondersteunen. (Dit laatste kan door Beeldgenoot te worden).

Presentatie van het fotoboek "Met het oog op Amersfoort 2014". Burgemeester Lucas Bolsius ontving het eerste exemplaar van het boek uit handen van zijn collega uit Leusden. (Foto: Walter Goyen)

Burgemeester Lucas Bolsius ontving het eerste exemplaar van het fotoboek ´Met het oog op Amersfoort 2014´uit handen van zijn collega uit Leusden, Annemiek Vermeulen. (Foto: Walter Goyen)

De gemeente Amersfoort greep de gelegenheid aan tijdens de presentatie van het fotoboek ook twee journalistieke prijzen uit te reiken. Omdat de lokale overheid het kennelijk als haar taak ziet de plaatselijke journalistiek op te krikken, kun je geld krijgen voor journalistieke producties en nu dus ook prijzen winnen. De prijs voor nieuw talent ging naar Fien Vermeulen (onder meer werkzaam voor De Stad Amersfoort) voor haar reportage over haar gevecht tegen kanker en Carla van der Wal (AD) kreeg de prijs voor de beste journalistieke productie met haar reportage uit Panama over Kris en Lisanne.

Desirée Schippers met haar winnende foto. (Foto: Walter Goyen)

Desirée Schippers met haar winnende foto. (Foto: Walter Goyen)

 

De jury bestond geheel uit in Amersfoort woonachtige (oud-)journalisten: René van Zanten (Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en juryvoorzitter), Tijs van den Brink (EO-presentator), Nina Eikens (NOS), Siebe Sietsma (RTL) en Alex Engbers (de Stentor). Van wie ik mij in de marge afvraag of zij welke overheidsbemoeienis dan ook met  journalistieke producties niet ten principale zouden moeten afwijzen.

Wetend dat onder anderen ook oud-hoofdredacteuren als Jan Bonjer (AD), Arjeh Kalmann (UN/AC, AD), Rob de Vries (Dagblad van het Noorden) en Jaap Lodewijks (de Stentor)  in de Keistad verblijven – en dan zal ik er wellicht nog wel een paar vergeten – dan verdient Amersfoort naast het curieuze predicaat Sinterklaasstad er een tweede bij. U mag raden welk.

Meer informatie op www.methetoogopamersfoort.nl.

Gerard Chel is – onafhankelijk – freelance journalist, www.gerardchel.nl

Meer foto´s op de facebookpagina van Walter Goyen.

 

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *