De Dijk trekt alle rock- en bluesregisters open

Hun theatertour Groef is afgelopen, nu speelt De Dijk weer met alle rock- en bluesregisters open. Komende zaterdag staan ze in Flint Amersfoort (er zijn nog kaarten!) en als er één band is die van een concert één groot muziekfeest kan maken, dan is het wel De Dijk.

De Dijk. (Foto Bob Bronshoff)

Een autoritje ‘s avonds laat van Amsterdam over de A1 terug naar huis in Amersfoort. Na een dag vol indrukken werkt het eentonige geluid van de motor rustgevend, op een gegeven moment zelfs iets te rustgevend. Ik zet de autoradio aan en val midden in een liedje dat me meteen diep raakt, ontroert.

,,Doodgaan en weer opstaan in een T-shirt van haar. Onderuit.” De karakteristieke stem van Huub van der Lubbe is uit duizenden te herkennen, maar het liedje ken ik niet. ‘De Dijk is helemaal terug’, denk ik enthousiast, ‘hoe mooi prachtige muziek en een rauwe poëtische kracht samengaan!’ Thuis meteen – leve YouTube! –  ‘Onderuit’ opgezocht, en dan blijk ik hopeloos achter te lopen… Het liedje is bij lange na niet nieuw en het blijkt al gauw dat ik de afgelopen jaren, uh decennia, meer pareltjes heb gemist. ‘Niemand in de stad’ bijvoorbeeld. Ik had dat liedje wel eens gehoord, maar de betekenis was niet eerder tot me doorgedrongen.

Indrukwekkend hitlijstje

De Dijk bestaat al meer dan 35 jaar en wie de hits opsomt, krijgt een indrukwekkend lijstje: van ‘Binnen zonder kloppen’, ‘Laaiend vuur’, ‘Nergens goed voor’, ‘Wat een vrouw’ tot ‘Dansen op de vulkaan’, ‘Ik kan het niet alleen’ en natuurlijk ‘Als ze er niet is’.  Stuk voor stuk terechte hits, wie kent ze niet? Minder bekend zijn ook prachtige liedjes als ‘Kan ik iets voor je doen’ en ‘Liefje liefje’ (‘Ik blijf steken in mijn eigen groeven’). Echte fans kunnen ongetwijfeld nog een hele rits opsommen.

Speelplezier

Voor De Dijk geldt wat lang niet voor alle bands geldt. Hoe mooi de in de studio opgenomen liedjes ook zijn, ze krijgen stuk voor stuk live nog eens een enorme extra kracht. Het speelplezier spat van alle bandleden af, die bovendien veel extra’s in hun mars hebben. Zie bijvoorbeeld de live-video’s van ‘Onderuit’ (let op de saxofonist die zijn hele ziel en zaligheid in zijn spel legt) en ‘Niemand in de stad’.

 

Roos Blufpand.

Wat zaterdag het concert nog extra bijzonder maakt is het qua toon en poëzie perfect aansluitende voorprogramma, verzorgd door Roos Blufpand (zangeres, songwriter, pianist).
Na afloop kunt u zo de gratis DJ gig bij TREK binnenlopen in de foyer met deze keer DJ Lub.

De Dijk, staand concert op zaterdag 18 november, in Flint Amersfoort. Aanvang is om 20.30 uur. Het voorprogramma wordt verzorgd door Roos Blufpand.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.