Dansen met robots

Robots, wat kun je er mee? Wordt de robot ooit werkelijk intelligent en daarmee de mens de baas? Of houdt de mens de regie? Vragen die aan de orde kwamen in een performance van de kunstenaarsgroep De Spullenmannen tijdens het Franje Festival in de Observant.

Harmen Zijp en Diana Wildschut konden uit de boedel van de Prodentfabriek een robot bemachtigen. Deze speelde op diverse manieren een hoofdrol. Ten eerste als dat waarvoor hij was ontworpen, namelijk om objecten – tubes tandpasta – te verplaatsen. In dit geval verplaatste het oranje gevaarte houten blokjes en een pluche schaapje. Dit leverde een bijzonder beeld op.

dans met robot schaap

Dans met robot

In de performance werd de elektronisch aangestuurde robot de danspartner van een Noorse dame. De metalen constructie bleek zowaar gracieus te kunnen bewegen.

De robot in kwestie was al een wat ouder exemplaar dat moest worden aangestuurd of geprogrammeerd. Moderne robots zijn tot veel meer in staat. Die kunnen reageren op licht, beweging, geluid en fysieke omstandigheden. Dat roept de vraag op hoe, waar en wanneer zij kunnen of moeten worden ingezet.

Kees Quaadgras

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.