´Ontmoetingen met Amersfoorters´ in St. Aegtenkapel

Het was in cultureel opzicht smullen geblazen, zondagmiddag 22 maart in de goed gevulde en zonovergoten St. Aegtenkapel. Sopraan Henriette Feith vertolkte een aantal liederen en werd daarbij prachtig begeleid door violiste Anoek Brokaar en pianist Frank Oppedijk. Later brachten Frank en Anoek, die behalve professioneel ook privé een stel vormen, samen een compositie van Frank ten gehore. Ontroerend en van hoog niveau.

Aanleiding voor dit optreden was het feit dat deze drie musici geportretteerd zijn door fotograaf René Dissel. Dissel maakte samen met auteur Herma Klein Kranenberg het boek Ontmoetingen met Amersfoorters. Deze gebonden uitgave bevat een vijftigtal portretten van bevlogen Amersfoorters in woord en beeld.

Expositie portretfoto’s van René Dissel
Feike Faase Fotografie heeft van de geslaagde zwart-wit foto’s van Rene Dissel een mooie expositie gemaakt, voorzien van passende citaten uit de verschillende interviews. Een citaat van Henriette Feith: ‘Muziek wordt soms beschouwd als luxe, als iets erbij. Onterecht vind ik. Muziek kan mensen zoveel bieden. Kinderen en volwassenen, ieder op zijn eigen niveau. Om naar te luisteren of te doen. Daar hoef je geen professional voor te zijn.’

Interviews met geportretteerden
Na het muzikale gedeelte interviewden Herma Klein Kranenberg en kunstenaar en vormgever van het boek Ron Jagers een aantal geportretteerden.

Eigenaar van SpeelBoek John Schrijnemakers vertelde met veel enthousiasme over zijn leesbevorderende activiteiten voor de jeugd, zoals zijn initiatief De Leesfabriek. Ook betoonde hij zich voorstander van het opzetten van lokale leesclubs voor jongeren.

Projectontwikkelaar Michel Schoonderbeek sprak over de te verwachten ontwikkelingen in De Nieuwe Stad en het gebied rond het Eemplein. Schoonderbeek ging kort in op de recent ontstane commotie rondom het verwijderen van het kunstwerk van Kevin van Braak boven restaurant Dara. ‘Uiteindelijk gaat het om de inspiratie,’ zo is zijn opvatting. De zin WEESBLIJ! bij de oude Nefkensgarage, ook door hem geplaatst, geeft in essentie zijn levensopvatting weer.

Amersfoortse van het jaar 2014 Ciska Galenkamp, coördinator van Voedsel Focus, hield een warm pleidooi voor omzien naar elkaar in goede én slechte tijden. ‘In ieders leven kan het eens tegenzitten. Wees mild en steek een helpende hand uit naar de ander als het nodig is.’ Haar levensmotto luidt niet voor niets: ‘Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden.’ Ciska verklapte nog dat Voedsel Focus wellicht in aanmerking komt voor een Appeltje van Oranje. Stichting Voedsel Focus Amersfoort is één van de elf genomineerden, een felicitatie waard!

En dat allemaal in St. Aegtenkapel onder de bezielende leiding van Hans van Helden, waar het publiek toestroomde en mensen iedere zondagmiddag weer kunnen beleven hoe 033 er een cultureel hart heeft bijgekregen.

De expositie van René Dissel is nog te zien tot en met 5 april.

Fotograaf Walter Goyen was erbij en maakte een fotoverslag:
[slideshow_deploy id=’7452′]

Voor meer foto´s zie:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.804854692929392.1073742043.100002146071698&type=1&l=92b4597be3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.804901546258040.1073742044.100002146071698&type=1&l=918d9dae41

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *