Cultureel hoogtij aan de oevers van de Eem

Kaalstaart en Blauwdruk 033 vielen dit jaar samen en brachten tientallen jonge en oudere kunstenaars en dj’s samen in mooie synergie aan de Eem. FLUOR’s nieuwe plek in de Nieuwe Stad en de voortdurende energie van Ron Jagers en consorten (De War) hebben afgelopen weekend twee mooie festivals opgeleverd.

Kaalstaart vond plaats in ateliers, musea, galeries en horeca langs de Eemhaven. Het nieuwe culturele centrum van Amersfoort omvatte deze editie De War, De Kaping, Rohm en Haas, De Nieuwe Stad en Kunsthal KAdE.

Hanna Mai zoekt de grenzen van de fotografie - foto Cees Wouda

Hanna Mai zoekt de grenzen van de fotografie – foto Cees Wouda

Kaalstaart komt uit de koker van Ron Jagers’ De War. Het kunstenaarscollectief heeft als ondertitel: Plek voor pioniers. Ze omschrijven zichzelf als ‘een broedplek voor kunst, techniek en duurzaamheid in Amersfoort’. Denk onder meer aan kunstenaarscollectief De Spullenmannen, FabLab Amersfoort, TransitieLab en de collectieve Universiteit Amersfoort. Naast De War bevinden zich op het fabrieksterrein verschillende andere bedrijven en ateliers.

Lampen gemaakt van PET-flessen door Stefan Lehner - foto Cees Wouda

Lampen gemaakt van PET-flessen door Stefan Lehner – foto Cees Wouda

Het ploftoilet van Leo van der Veen - foto Cees Wouda

Het ploftoilet van Leo van der Veen – foto Cees Wouda

De Nieuwe Stad en De War zijn op loopafstand van elkaar gelegen aan de oevers van de Eem, in het verlengde van de Eemhaven. De Nieuwe Stad is al jaren sterk in ontwikkeling als een bruisend knooppunt van kunst en cultuur. Ze biedt werkruimte aan verschillende creatieve bedrijven, horeca en verschillende creatieve feesten, festivals en symposia. Met de komst van Poppodium FLUOR in september heeft De Stad daarnaast een sterke culturele impuls gekregen. De Nieuwe Stad is dankbaar decor voor festivals als Blauwdruk, Kaalstaart, Winterparade en I Am The City (6 en 7 november).

FLUOR biedt met onder andere met Club 3 voor 12 meer ruimte aan lokaal talent. Op de eerste avond Club 3 voor 12 traden onder meer PHOS (Eveline Vroonland), Willem Wits en Aestrid op in een goed gevuld Fluor Café. In oktober bood FLUOR met name landelijk aanstormend talent een podium: het ingetogen Mister & Mississippi en het energieke Postcards From Mars. Henry Krul legde de eerste concerten in Fluor voor Eempodium in een beeldverslag vast.
[slideshow_deploy id=’9730′]
Blauwdruk 033 legt al meerdere jaren de nadruk op lokaal talent. Deze editie traden binnen 33 uur 33 lokale dj’s op, van pril talent tot gevestigde orde. Van house tot hip-hop tot jazz. De eer om de dj-marathon in de Prodenthal af te sluiten was aan Dirk Tuizinga aka Thud Hola. Verder toonden kunstenaars uit de regio in zowel de Prodenthal als Fluor hun kunstwerken.

Merlijn van der Hoeven en Krista Israel bouwen een nieuwe stadsmuur van glas - foto Cees Wouda

Merlijn van der Hoeven en Krista Israel bouwen een nieuwe stadsmuur van glas – foto Cees Wouda

De gorilla van Marije Koelewijn met op de achtergrond het 'station' van Jesse Grooten - foto Cees Wouda

De gorilla van Marije Koelewijn met op de achtergrond het ‘station’ van Jesse Grooten – foto Cees Wouda

 

 

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.